ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Гелиофобия – страх от смях

Гелиофобия – страх от смях

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Гелиофобия
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Смехът е лекарство за сърцето. Той може да помогне на човек да се чувства по-добре, облекчава потиснато състояние и въобще – напомня за красотата на живота. Смехът е полезен за цялостното здравословно състояние.

Дори и да не подозирате, за някои хора смехът не е толкова чудесно нещо, колкото за по-голямата част от човечеството. Те изпитват болезнен страх от смеха, състояние познато като гелиофобия.

Може би една от най-големите причини за гелиофобия е, че смехът е звуково напомняне за болезнени спомени на присмех.

Фобия от смях

Лицата, които страдат от тази фобия най-вероятно в миналото са били обект на подигравки и присмех, които сериозно са се отразили на психиката под формата на гелиофобия.

Много хора, които се страхуват от смеха, могат да разпознаят в него напомняне за лични недостатъци. Дори смехът на друга маса по време на вечеря в ресторант може да се изтълкува като присмиване.

Един от основните симптоми на гелиофобия е емоционалния отговор на смеха. Лицето става изключително сериозно и смехът винаги се приравнява с лична атака.

Човекът може да се ядоса, дори ако близък приятел се смее, защото вярва, че това застрашава тяхното приятелство. Другите симптоми могат да включват плач, депресия, пристъпи на паника, треперене, сърцебиене, тревожност.

Фобии

Показването на емоции в обществото може да бъде трудно за всеки, но за страдащите от гелиофобия важи с пълна сила.

Един от ключовите моменти за преодоляването на този страх е лицето да се научи да разграничава нормалното човешко действие като смеха от присмеха.

Те трябва да се научат, че не всички им се присмиват и смехът е просто израз на радост, а не на отрицателни емоции.

Гелиофобия влошава качеството на живот, поради което трябва да се лекува. Необходимо е лицето да се обърне към терапевт, който постепенно да обори страховете и да помогне за преодоляването на фобията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest