Заболявания на устната кухина

Заболявания на устната кухина

Устната кухина е първият отдел от храносмилателната система, чиито основни функции се състоят в приемане и механично преработване на храната, както и формиране и транспортиране на хапката храна. Още в устната кухина започва смилането на въглехидратите, под влияние на ензимите в слюнката, която е секретирана от слюнчените жлези.

С оглед осъществяването на тези важни функции в устната кухина са съсредоточени специализирани образувания и органи. Устната кухина има не само храносмилателни, но и редица други важни функции като реч, вкусова рецепция и дишане.

Заболяванията на устната кухина включват голяма група невъзпалителни и възпалителни, травматични и дегенеративни заболявания, които засягат органите и структурите в устната кухина – език, небце, венци.

Видове заболявания на устната кухина

Заболяванията на устната кухина са много на брой, но тук ще ви запознаем с най-разпространените.

Устна кухина

Млечница – представлява вид гъбична инфекция, която се получава в резултат на анормалното развитие на гъбичките, намиращи се в устната кухина. Млечницата е много често срещано, но в никакъв случай безобидно заболяване, което изисква навременно лечение. Езикът потъмнява или побелява от млечницата, появяват се белезникави налепи, съпроводени с неприятно усещане за пареща болка. Температурата леко се повишава, лимфните възли се увеличават и се затруднява преглъщането.

Афти – едно от най-разпространените заболявания на устната кухина. Афтата представлява повърхностна ерозия или язва с големината на лещено зърно. Болезнените ранички се разполагат по лигавицата на бузите, устните, върху долната повърхност и ръбовете на езика. Те са силно болезнени при допир и хранене. Срещат се във всички възрасти и при двата пола.

Афтите могат да бъдат причинени от преумора, стрес, силно прехапване, лоша хигиена на устната кухина, консумация на замърсени продукти, неизмити зеленчуци и плодове, твърде груба четка за зъби. Не бива да се допуска афтите да станат хронично рецидивиращи, защото в този случай се лекуват много трудно и продължително.

Глосит – представлява заболяване на езика. Причините за възникването му са травма, бактерии, хронични заболявания на вътрешни органи, термични, физични и химични дразнители. Симптомите са парене на езика, болка и неприятен сладникав вкус. Езикът е оточен и зачервен, а при допир е болезнен. Повърхността му е покрита със сивобял до кафеникав налеп, чието премахване е трудно.

Глосит

Съществува и т.нар. Хънтеров глосит, който се развива при наличие на хронични заболявания /пелагра, липса на желязо, чернодробни и стомашно-чревни заболявания/. Симптомите включват парене и болезненост на езика, бодеж и изтръпване, както и нарушения във вкуса.

Сиалоаденит – възпалително заболяване, което засяга слюнчените жлези. Причинява се от бактерии, вируси и в редки случаи от гъбички. Предаването на инфекцията може да стане по кръвен, лимфен път или по съседство. Симптомите включват подуване в областта на засегнатата слюнчена жлеза и болка, особено при дъвкане. Подуването е едностранно, като засяга и съседната тъкан. Кожата около жлезата е опъната и зачервена.

Абсцес – едно от най-сериозните усложнения на заболяванията в устната кухина. От една страна абсцесът може да възникне заради натрупване на храна бактерии на границата на зъба между зъба и венеца. От друга страна инфекцията може да се развие вследствие на кариес. Абсцесът може да се появи и на самия венец, който се подува и върху него възниква болезнено образувание, пълна с гной. Лошата хигиена на устната кухина е основна причина за абсцеса на венеца.

Симптоми при заболявания на устната кухина

Симптомите при заболяване на устната кухина варират според спецификата на конкретното заболяване. При афтите например, малките ранички причиняват сериозна болка и дискомфорт, особено по време на хранене.

При млечницата се появяват налепи, придружени с пареща болка и затруднено преглъщане. Всяко едно неприятно усещане в устната кухина, лошият дъх и болките в областта на езика или венците изискват посещение при специалист.

Афти в устата

Диагностициране на заболявания на устната кухина

Промените в нормалния вид на устната кухина се установяват при преглед от специалист. Той трябва да се запознае с историята на оплакванията и след щателен оглед поставя диагноза на конкретното заболяване на устната кухина.

Лечение на заболявания на устната кухина

Заболяванията на устната кухина изискват навременно лечение. Абсцесът е сериозно усложнение, което се лекува с антибиотична терапия, в комбинация с противовъзпалителни медикаменти.

Главната цел на лечението при млечница е спирането разпространението на гъбичките, но най-добрият подход се определя на база възрастта на пациента, причините за млечницата и общото здравословно състояние. Лечението на сиалоаденита се провежда от стоматолог и оториноларинголог. Заболяванията на устната кухина не бива да се подценяват.

Своевременно лечение намалява риска от сериозни усложнения. Профилактиката на заболявания на устната кухина включва поддържането на висока орална хигиена, използването на подходящи четки и води за уста, профилактични посещения на зъболекар.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ГОШЕТО
ГОШЕТО
16.09.2015 17:15
Имам побеляване на езика и изтръпване,вече три месеца с какво ли не се мазах,ходих на лекар каза че са гъбички изписа ми хапчета и мазило .НИЩО. Все си е така. Когато жабуркам с чай от лайка със сода,има малко ефект но това не се търпи.
0
0
Ив. Йонова
Ив. Йонова
28.11.2014 17:47
Страдам от парене в езика без особени външни белеци. Ходих на стоматолог и УНГ, но те не разбраха какво ми е. Всички сайтове по въпроса препоръчват реглед от специалист, но никъде не се уточнява какъв специалист. Бихте ли уточнили това, моля?
10
0
Златка Аличкова
Златка Аличкова
02.03.2015 22:38
Здравейте Ив.Йонова!Относно паренето в езика разбрахте ли при какъв специалист да се направи консултация?Аз съм със същите проблеми,но все още не съм намерила специалист.Моля,ако сте разбрали за точния специалист пишете!
0
0
Юлиян Митов
Юлиян Митов
28.11.2013 08:00
Здравейте!Преди да се консултирам със специалист бих искал да попитам дали случайно не знаете нещо за това.До колко това може да е сериозно или просто е сигнал за друго заболяване,но от няколко дни от вътрешната страна на бузите се появяват балончета с големината на топче черен пипер и са пълни с кръв.Каква може да е причината?
10
0