Неврит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Неврит
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Невритът е изолирано заболяване на отделен периферен нерв. Представлява възпалителна реакция, при която се откриват структурни изменения в нерва. Проявите на неврит зависят от това дали нервът е двигателен или има и сетивни проводници. При двигателните нерви се появява пареза или парализа на мускулите, за които определеният нерв отговаря.

При смесените нерви /повечето периферни нерви са именно такива/ на първо място се появяват сетивните смущения – мравучкане, болки, тръпки. Тръпките и болките са в съответната за нерва област и се усилват при движение. Точните прояви зависят от степента на засягане на нерва. Причините за развитие на неврит определят и бързината на развитие на симптомите.

Причините за възникване на неврит са общи заболявания като диабет; инфекции /грип/; интоксикация и др.

Видове неврит

Най-често срещаните форми на изолиран неврит са:

Неврит на седалищния нерв – най-често срещан. Изразява се в много силни болки по хода на нерва, протичащи от поясната и седалищната област до пръстите на съответния крак. Болките значително се усилват при изправяне, движение, опъване на крака.

Лечение на неврит

Ако са засегнати самите коренчета на нерва, болката се усилва при напъване, кашляне, кихане. В повечето случаи се наблюдават двигателни нарушения на стъпалото, които могат да доведат до парализирането му.

Неврит на лицевия нерв – възниква внезапно. Болният изведнъж усеща, че не може да затваря едното си око, а лицевата мускулатура от страната на засягането остава неподвижна. Устата се изкривява, вкусът намалява или изчезва напълно. Неврит на лицевия нерв най-често се получава при дъжд, пътуване на отворен прозорец, след баня. В някои случаи е усложнение на възпалителен процес, протичащ във вътрешното ухо.

Неврит на лъчевия нерв на ръката – често се получава при притискане на ръката по време на сън. Засегнатото лице се събужда с увиснала китка, но без болки, защото този нерв е двигателен.

Неврит на окото – възпаление на зрителния нерв в задната част на окото. Възпалителният процес се развива точно преди нервът на навлезе в черепната кухина. Съществува и друг вид неврит, при който възпалението е в първата част на зрителния нерв.

Тогава диагнозата е лесна, защото възпалението може да се види при обикновен преглед с офталмоскоп. Симптомите при неврит на окото са проблеми със зрението и болка, но лекарят не открива нищо в очното дъно.

Неврит на слуховия нерв – най-често се появява след травми, внезапен силен шум, сътресения на ухото /удар или падане/, продължително раздразване на слуховите нерви. Понякога се появява след тежки трескави болести и някои хронични нервни болести. Симптомите са отслабване на слуха и пищене на ушите.

Симптоми при неврит

Прегледи на ушите

Симптомите при неврит зависят от локализацията на възпалението. Както стана ясно, в повечето случаи се характеризира с болка, засягане на възможността за движение на засегнатите мускули, отслабване на зрението.

Диагностициране на неврит

Поставянето на диагноза неврит на окото се извършва след старателен преглед на очното дъно и изследване на зрителното поле със специален апарат. При съмнение за множествена склероза се прави компютърна томография на главата и ядрено-магнитен резонанс.

Другите видове неврит се откриват чрез назначаване на някои образни изследвания, както и със запознаване с оплаквания на пациента и причината за възникването им.

Лечение на неврит

Невритът на отделните нерви е сериозно заболяване, което уврежда техните функции. Много често се налага болнично лечение на засегнатото лице. Лечението е продължително и се състои в прием на обезболяващи и противовъзпалителни средства, витамини и медикаменти, които имат за цел възстановяване функциите на нерва.

Назначават се физиопроцедури. Добър ефект при неврит на лицевия нерв има лечението с кортикостероиди и прилагането на средства за намаляване на отока. Физиотерапията в съчетание с медикаментозно лечение е от голямо значение.

Лечението на неврит на слуховия нерв също трябва да започне веднага най-рано. Назначават се медикаменти, които да подобрят обменните процеси и да възстановят нервната тъкан.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати