Гранулом

Гранулом

Гранулом представлява огнище на инфекция около върха на корена на зъба, което е пълно с бактерии и гранулационна тъкан, стопяващи костта.

Гранулом се получава, когато бактерии от канала на зъба преминават през върха на корена в костта и постепенно започват да я стопяват. Обикновено грануломът се развива напълно безсимптомно, нараства бавно в костта и ако не създадат проблеми се установяват съвсем случайно при рентгенография, направена по друг повод.

Най-често срещаният гранулом на устната лигавица е пиококовият гранулом. Пиогенният или гноен гранулом е хронична хиперпластична реакция на съединителната тъкан, която се образува под формата на грануломно образувание.

Оралната форма на гнойния гранулом се локализира при около 75% от болните по венците и в по-редки случаи – по лигавицата на устните, езика, бузите, твърдото небце.

Среща се както при мъжете, така и при жените. Развива се след травма на тъканите и проникване на смесена пиококова инфекция /златисти стрептококи и стафилококи/ в тъканите на лигавицата.

Зъбен гранулом

Симптоми при гранулом

Както споменахме, в повечето случаи грануломите се развиват безсимптомно и най-често се установяват случайно. При отслабване на защитните сили на организма в резултат на грип или друго заболяване, грануломът може да се обостри и да причини болка, подуване, туптене, гнойна торбичка около болния зъб и др.

Бактерии от гранулом могат да достигнат по кръвен път до други органи и да предизвикат възпаление – в очите, ставите, външната обвивка на сърцето и др.

Диагностициране на гранулом

Диагностицирането на гранулом много често се извършва съвсем случайно, по време на рентгенография, извършена по съвсем друг повод.

При гнойния гранулом по време на оглед на устната кухина се забелязва малко туморче, което достига големина до 2 см, със синкаво-червен или розов цвят. Има мека и еластична консистенция и не е болезнено. Кърви лесно, разязвява се и се покрива с фиброзен налеп.

Лечение на гранулом

За щастие съвременната наука предлага лечение на грануломите, което въпреки че не дава винаги положителен резултат е спомогнало за запазването на много зъби, предварително диагностицирани като безнадеждни.

Лечението на гранулом се изразява в машинно разширение на кореновите канали по цялата им дължина и пълното отстраняване на части от нерва или пастата за пълнеж на каналите.

Симптоми при гранулов

Следват процедури по щателни промивки със специален коктейл от дезинфекционни разтвори в определена от специалиста последователност. Ако инфекцията е с по-сериозен характер, може да се наложи поставянето на медикамент в зъба, който да престои седмица-две в херметично затворения зъб.

Важно е да се отбележи, че зъб, който подлежи на кореново лечение, не бива да стои отворен, защото без проблем в него могат да се заселят множество бактерии от слюнката. След като инфекцията в канала се овладее, следва херметично затваряне както на канала, така и на зъбната коронка. Това е изключително важно за успешния изход от лечението, тъй като ако има дори най-малко зацапване със слюнка, каналът отново ще се напълни с бактерии.

В някои случаи могат да се появят изцяло нови проблеми, които да засегнат и зъб с успешно ендодонтско лечение – нов кариес може да разруши зъба; фрактура или пукнатина могат да изложат зъба на нова инфекция.

Релечението на гранулом на зъба започва с повторното отваряне на зъба започва с повторното отваряне на зъба и осигуряване на достъп до старата заплънка на корените и каналите. Следва дезинфекциране и оглеждане на зъба с ендодонтски микроскоп.

Веднъж дезинфекциран, зъбът се запълва и запечатва, поставя се временна пломба. С това обаче, лечението на гранулома не приключва. Необходимо е да се избере най-доброто възстановяване за индидивидуалния случай и последващото изпълнение.

При гнойния гранулом лечението е хирургично, а отстраненото туморче се изследва хистологично. При наличие на белези за злокачественост, болният трябва да се пренасочи към онколог за рентгенова терапия.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 8
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати