Нефофобия - страх от облаци

Нефофобия

Облаците представляват видима маса ледени кристали или кондензирани капчици, които висят в атмосферата над повърхността на Земята.

Кондензираната субстанция е водна пара, която формира малки капки или ледени кристали. Когато са обградени от милиарди други кристали или капчици, те стават видими като облаци.

Облаците са неизменна част от заобикалящия ни свят. Ние сме свикнали с тях, свързваме ги с влошаване на времето и дъжд, понякога ни наподобяват различни форми.

Оказва се, че за някои хора облаците съвсем не са нормално явления и пораждат в тях неописуем страх. Страхът от облаци се нарича нефофобия.

Страх от облаци

Страдащите от нефофобия свързват облаците с опасни явления като много силен дъжд, светкавици и гръмове. Някои хора свързват облаците с тежки наводнения, градушки и торнадо, които могат да унищожат цели градове.

Други свързват облаците с лоши поличби и предстоящи неприятности. Нефофобията може да е отключена от негативно събитие в миналото и изпитан ужасен страх.

Постепенно малките страхове се превръщат в по-големи и по-големи, докато в един момент човекът се убеждава, че облаците предшестват голяма опасност.

Нефофобията причинява сърцебиене, потене, чувство за безпомощност, паника, плач, гадене и дори припадъци в по-тежките случаи.

Фобии

Симптомите могат да са свързани с твърдата убеденост за предстояща гибел и унищожение.

Страхът може да стане толкова голям, че лицето ежедневно да преглежда по много пъти метеорологичните прогнози, за да се информира за времето.

Лечението на нефофобията трябва да започне своевременно, за да се овладеят симптомите и да се подобри начинът на живот. Знанието винаги е първата положителна стъпка за преодоляване на страха.

Осведомяването за функциите на облаците, техния състав и особености може да бъде изключително полезно. Разбира се това трябва да се извършва постепенно и по възможност – под надзор на специалист.

Друг вариант е човекът с нефофобия да се осведоми какви са климатичните условия за възникване на опасни бури и други бедствия. Това не е особено препоръчително, защото в една или друга степен отново може да отключи страх, но все пак е по-добрия вариант от болестната заблуда.

Участието в групи за подкрепа и терапия е положително средство за справяне с натрапчивите страхове.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати