Метрофобия - страх от поезия

Страх от поезия

Поезията представлява форма на литературното изкуство, при която езикът се използва заради естетическите и стимулиращите емоциите качества, които той притежава.

Поезията може да бъде писана като отделни изречения, самостоятелно или в съчетание с другите изкуства.

Редица са хората, които се прехласват и възхваляват това изкуство. Съществуват и такива, които изпитват невероятен страх от поезия, наречен метрофобия. Метрофобията е изключително рядка фобия.

Фобия от поезия

Много хора развиват метрофобия още в училище, когато запалени учители ги карат да учат, пишат и рецитират стихотворения, за да впечатлят околните на конкурси или други изяви.

Метрофобия може да се прояви в няколко основни форми. В някои случаи страдащите се страхуват от всички видове поезия, а други се страхуват от стихотворения, занимаващи се със специфичен предмет или написани в специфичен стил.

Възможно е подигравките и липсата на разбиране да отключат метрофобия.

Децата с метрофобия стават изключително нервни в часовете, когато се изучават тези стихотворения, не могат да участват в четенето на глас, в определен момент дори започват да пропускат часовете.

Фобии

Притесняват се да четат някои книги. За много страдащи от метрофобия, страхът просто може да дойде от неразбирането на начина, по който поезията изпраща послание на читателя.

Преодоляването на метрофобия до голяма степен се състои в преодоляването на негативните мисли и вярвания.

Постепенно трябва да бъде насърчена творческата свобода на детето и то да осъзнае, че поезията не надхвърля красотата на стиховете и ефектите, които носят.

Придобиването на по-добро разбиране за поезията е важна стъпка във възстановяването.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати