Фотофобия

Фотофобия

Фотофобията е необичайна чувствителност и дискомфорт, които се получават към светлината. Терминът не се отнася за страх към слънцето, а по-скоро се използва за обозначаването на тежка чувствителност към ярката слънчева светлина.

Страдащите от фотофобия преживяват същото онова усещане, което изпитва човек, когато излезе от тъмна стая на силна слънчева светлина. Усещането е за силна болка и дискомфорт.

За разлика от хората с нормална чувствителност към светлината, хората с фотофобия не успяват да се адаптират към условията на променящата се светлина.

Причини за фотофобия

Чувствителност към светлина

Фотофобията може да бъде симптом за различни заболявания или пък да е причинена от прием на определени лекарства. Всяка една ситуация, караща зеницата да се разшири и да позволи навлизането на прекалено голямо количество светлина в окото, може да причини фотофобия.

Най-характерната причини за фотофобия е възпаление на външната част на окото, включващо ириса. Ирисът контролира размера на зеницата и количеството светлина, което влиза в окото. Когато мускулите на ириса са възпаление, свиването е много болезнено действие.

Отлепянето на ретината също може да отключи фотофобия. Друга честа причини за фотофобията е катаракта – състояние, при което естествената леща на окото е замъглена.

Някои проучвания сочат, че фотофобията може да се разглежда като индикатор за бъдещо развитие на редица заболявания.

Фобия от светлина

Симптоми при фотофобия

Изострената чувствителност слънчевата светлина е типичен признак за фомалтофобия. Това се среща най-често при хора със светли очи, които имат по-ко лутеин в ретината и следователно са с по-слаба защита от светлината. Пушачите са другата категория хора, които по-често се оплакват от фотофобия.

Всякакъв източник на светлина, включително и изкуствената светлина предизвикват дразненето в очите, което понякога е съпроводено с главоболие. Носенето на хубави слънчеви очила е жизнена необходимост за болния.

Сама по себе си фотофобия не е заболяване, а симптом за наличието на такова. Затова основната причина трябва да бъде открита с помощта на лекар.

Лечение на фотофобия

След като се открие основното заболяване, лекарят назначава подходящо лечение. Приемането на хранителни добавки, които набавят необходимите зеаксантин, лутеин и други са препоръчителни, с оглед доброто здраве на окото.

Една от стратегиите за справяне с фотофобията е носенето на тъмни очила с голяма UV защита. Те помагат в повечето ситуации на открито, но за съжаление не могат да предпазят очите от изкуственото осветление.

Ако се остави нелекувана, фотофобията може да започне да предизвиква силни и непоносими болки.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати