Храчки

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Храчки
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Храчките са секрет, който се отделя от дихателните пътища с кашлица. Обикновено секретът достига до устната кухина с кашлицата и след това може да се отхрачи.

Храчките са съставени предимно от слуз и гной, а в редица болестни състояния се съдържа известно количество кръв. Процесът на отделяне на храчки се нарича експекторация, а придружаващата ги кашлица – влажна кашлица.

Причините за отделянето на храчки са различни заболявания. Остро настъпилите заболявания, които се характеризират с храчки са настинка, грип, бактериална пневмония. Хроничните заболявания, протичащи с храчкоотделяне са туберкулоза, белодробен рак, астма и хроничен бронхит. Храчките винаги са патологично явление, защото здравият човек не бива да храчи.

Храчки при малки деца са породени от остри вирусни инфекции и грип. Много рядка причина за наличието на храчки при новородени деца е цистичната фиброза. Това е рядко срещано генетично заболяване, което се характеризира с гъсти зелени и жълти храчки, диария, запушване на носа и респираторни инфекции.

Кашлица

Видове храчки

Отделянето на храчки най-често съпътства възпалителните състояния в белите дробове, както и заболяванията на бронхите и трахеята. Най-често използваните критерии за класификация на храчките са вид, цвят, количество, консистенция, мирис и наличие на примеси.

Според цвета и консистенцията храчките са:

Гнойни – тези храчки имат жълт или жълто-зелен цвят. Характерни са за абсцеси и някои видове пневмонии;

Слузни – имат белезникав цвят и са характерни за заболявания като бронхити и трахеити;

Слузно-гнойни – примесени са с гной, имат жълто-зелен цвят. Характерни са за заболявания като пневмонии, туберкулоза, бронхити и др.

Според количеството, което се отделя за 24 часа храчките се класифицират на: единични /до 20 мл/; умерено количество храчки /20-50 мл/; обилно количество /над 50 мл/.

Кръвохраченето е симптом на различни по тежест заболявания. Кръв в храчките може да се получи в резултат на инфекция, травма, възпаление. Други причини са рак на белия дроб, туберкулоза, тютюнопушене, гръдна травма, бронхиектазии, пневмония, прекалено силна кашлица в резултат на друго състояние.

Причини за храчки

Симптоми при храчки

Отделянето на храчки може да е съпроводено с различни други клинични прояви, които зависят от вида на заболяването. Това например са силна кашлица, запушване на носа, разстройство, температура, болки в ставите, болки в гърлото и др. Както стана ясно, храчките могат да имат различен цвят и консистенция. Упоритите храчки изискват консултация с лекар.

Диагностициране на храчки

Храчките сами по себе си не са заболяване, а симптом за наличие на такова. Най-честата причина за тях са грип и вирусни инфекции. Тези състояния се диагностицира с преглед при лекар, който оглежда състоянието на гърлото, мери температурата и преслушва гърдите.

Когато храчките са хронично явление, може да се назначат някои изследвания, които да открият евентуалната причина. За да се открие причината за кървавите храчки, специалистът снема подробна анамнеза на сегашни оплаквания и минали заболявания. Назначава се пълен медицински преглед.

Лечение на храчки

Лечението на храчки се определя от причиняващото ги заболяване. За по-лесно изхвърляне на храчките се използват муколитични препарати, които разреждат секретите. Освен традиционните таблетки и сироп, в аптеките вече има специален разтвор за инхалации.

Важно е да се знае, че само специалист може да предпише муколитици в конкретния случай, защото към тях има някои противопоказания. Най-често те се прилагат при заболявания като бронхит и пневмония.

Когато храчките са причинени от сериозни заболявания като туберкулоза и рак на белия дроб, лечението придобива съвсем различен аспект.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest