Дендрофобия - страх от дървета

Дендрофобия

Дърветата представляват многогодишни растения, които използват дървесината за своя структурна тъкан. Те са разпространени почти в цялата суша на земята и са важен компонент от природния ландшафт.

Те възпрепятстват почвената ерозия и създават защитена екосистема под и в своята корона. Дърветата играят много важна роля за образуването на кислород и намаляването на въглеродния диоксид в атмосферата.

Страх т дървета

Повечето хора възприемат дърветата като напълно нормално творение на майката природа. Съществуват обаче и такива, които изпитват невероятен страх при вида на дърво. Този страх е познат като дендрофобия.

Дендрофобията е състояние, при което се наблюдава ирационален и преувеличен страх и същевременно неприязън към дърветата и горите. Несъмнено дендрофобията е една от най-странните фобии, от които хората страдат. Все пак тя е обусловена от някои основателни притеснения.

Опасността от удар от падащо дърво може да е основната причина за дендрофобия. Не са изключение случаите, когато случаен минувач бива покосен от падащо дърво. Подобен случай може да отключи неописуем страх от дърветата и всяческото им избягване.

От друга страна дърветата могат да изглеждат много зловещо през нощта. Сенките на танцуващите листа и люлеещите се клони могат да предизвикат чувство на ужас и страх.

Фобии

Симптомите на дендрофобия включват паника, чувство за обреченост, потене, сърцебиене, треперене и други негативни физически прояви. Човек с дендрофобия трябва да се научи да живее с дърветата.

Това е от съществено значение, защото избягването им е доста трудна задача. Лечението се състои в консултация с психолог, назначаването на поведенческа терапия и посещаването на групи за взаимопомощ.

Колкото по-рано човек се отърси от дендрофобията, толкова по-бързо ще се върне към нормалния си начин на живот.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Rosi Stoyanova
Rosi Stoyanova
13.08.2013 10:45
:D
0
0
Милко
Милко
09.08.2013 23:49
Работа в дъскорезница също е много добър вид терапия!!!!
0
0