ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Катисофобия - страх от сядане

Катисофобия - страх от сядане

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Катисофобия
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Заемането на седнало положение е неизменна част от живота. В седнало положение хората се хранят, гледат телевизия, работят и извършват стотици други дейности.

Сядането е нещо нормално и никой не се замисля, когато го прави. Въпреки това някои хора изпитват неописуем страх от сядането. Това състояние е известно като катисофобия.

Фобията представлява патологичен и натрапчив страх към специфичен обект или извършването на определена дейност.

Катисофобията е странна фобия, но в повечето случаи е причинена от неприятни физически усещания. Сядането може да стане причина за безпокойство, при което човек се притеснява да седне.

Различни здравни състояния, мускулни болки и скованост могат да причинят дискомфорт при сядане.

Страх от сядане

Често възрастните хора са принудени да седят за по-дълги периоди от време. За тях постоянната седнала позиция е загуба на свободата и загуба на движение. Тази загуба на свобода и непрекъснатото седене могат да бъдат много стресиращи и травматични.

За по-младите хора катисофобия може да е свързана със страх от капан. Младите хора имат склонност да се бунтуват срещу контрола, седенето в класна стая и подобни ситуации. Нервност и хиперактивност също могат да отключат катисофобия.

Симптомите при катисофобия включват нежелание за сядане, паника, потене, сърцебиене, треперене. Симптомите са различни при отделните хора.

Съществува и временна катисофобия. Страх от сядане може да се получи след раждане, когато една жена изпитва много болки и дискомфорт.

След раждането сядането може да бъде изключително болезнено. В почти всички случаи катисофобията намалява, когато болката намалее и тялото се излекува.

Хората с катисофобия правят всичко възможно, за да не сядат. Това практически е невъзможно. Справянето с болката и чувството на напрежение може да помогне за отминаването на катисофобията.

В случаите, когато това не се получава, посещението при специалист и назначаването на лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати