Порок на сърцето

Порок на сърцето

Порокът на сърцето представлява патологично движение на кръвта в някаква посока в самите кухини на сърцето. Движението може да бъде забавено, нарушено, ускорено или да има ненормален ход, минавайки от левите кухини в десните.

Порокът на сърцето може да бъде вроден или придобит. Според статистиката едно на всеки 100 деца се ражда с този проблем. Разновидностите на заболяването са много – стигат до 50 на брой.

Видове порок на сърцето

Вроден порок на сърцето – представлява възникнал вътрешно-утробен анатомичен дефект, който се изразява в нарушение на правилния строеж на сърцето или на съдовете на сърцето. Вроденият порок на сърцето е най-често срещаната форма на вродени дефекти при новородените деца, който засяга едно на сто от бебетата.

Причините за вродени пороци на сърцето могат да бъдат най-различни – заболявания на майката, фактори на околната среда, генетични заболявания и неизвестни фактори. Приемът на някои лекарства по време на бременност, употребата на алкохол, заразяване с рубеола са опасни предразполагащи фактори.

Придобит порок на сърцето – най-често е резултат от хронично-рецидивиращ ревмокардит. Ревматичният възпалителен процес деформира сърдечните клапи и стеснява сърдечните отвори.

Сърдечни проблеми

Постепенно се разрушава изпомпващата му функция, появява се застой в малкия кръг и кръвообращението се нарушава. Други често срещани причини са ревматизъм и възрастови промени на клапния апарат.

Симптоми при порок на сърцето

Един от най-характерните симптоми при порок на сърцето е внезапното учестяване на сърдечния пулс, който може да стигне над 160 удара в минута или да се появи усещане за прескачане на сърцето.

Симптомите при вродения порок на сърцето са свързани с вида и тежестта на получените сърдечни дефекти. Някои деца нямат никакви симптоми, докато други могат да развият недостиг на въздух, припадъци, нарушен апетит, проблеми в растежа, болки в гърдите, синкаво оцветяване на кожата /в резултат от ниските нива на кислород/.

Дефектът в междусърдните прегради може да е съпроводен с малко симптоми или въобще да не се прояви с никакви симптоми. Вроденият порок на сърцето може да остане недиагностициран в продължение на десетилетия.

При придобития клапен порок симптомите се разделят в четири основни групи – липса на оплаквания; оплаквания при по-тежки физически действия; оплаквания при леки физически действия; оплаквания при покой. Първите симптоми на състоянието са обща отпадналост, задух, умора, сърцебиене.

Диагностициране на порок на сърцето

Всички видове на вродения порок на сърцето се оформят още преди раждането на детето, но въпреки това, само в някои случаи вроденият порок на сърцето може да се забележи още по време на бременността.

Риба с картофи

Диагнозата се поставя в първата седмица от бременността при 40-50% от случаите. В 50-60% от останалите случаи порокът се диагностицира след раждането и през първия месец от живота на детето. В останалите случаи се открива в по-късен етап от живота.

Диагностиката на придобитите клапни пороци започва още от личния лекар, защото много често при пороците се забелязва патологичен шум в сърцето. Следва потвърждение от специализиран лекар чрез назначаването на ехокардиография, а когато се налага – компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на порок на сърцето

Лечението на вродения порок на сърцето зависи тежестта и вида на дефекта, както и редица други фактори като възраст и общо здравословно състояние. Лечението на придобитите клапни пороци първоначално е симптоматично и медикаментозно, в зависимост от тежестта на порока.

В определен етап се стига до операция. Ако не се вземат мерки, се стига до тежка сърдечна недостатъчност, която може да бъде животозастрашаваща.

Изключително важно е, пациентите с диагностициран порок на сърцето редовно да се консултират с лекар-кардиолог. В определен етап от развитието на заболяването се налага оперативна намеса, за да се осигури нормалното движение на кръвта.

Лицата с порок на сърцето трябва да избягват силовите натоварвания, особено онези, които причиняват изразен задух. Режимът на хранене не е много по-различен отколкото при останалите сърдечно болни.

Напълно забранени са тютюнопушене и алкохолът, трябва да се избягват прекалено солените, тлъсти и мазни храни. Трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци, нетлъста риба и храни с по-малко мазнини.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 8
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Дивна Станчева
Дивна Станчева
06.04.2014 18:44
Сайта е хубав! Обиждайте се на друго място!
10
0
Venus
Venus
10.08.2013 20:19
Ти Миро като си мислиш ,че не си "тапунгер"защо не напишеш нещо повече и по добро а ?
6
1
Миро
Миро
09.07.2013 23:04
Тъпунгер, нямащ представа.
1
6