Колпит

Колпит

Възпалителните заболявания на женската полова система са често срещано явление. В някои случаи те протичат остро и предизвикват редица неприятности, но по-често тези заболявания протичат без симптоми и жената дори не подозира, че може да е болна. Продължително протичащи възпалителни заболявания могат да станат причина за безплодие.

Колпитът представлява възпаление на лигавицата на влагалището, което е предизвикано от различни болестотворни микроорганизми – стафилококи, в редки случаи стрептококи, трихомони, хламидии, микоплазми, Ешерихия коли, гъбички от рода Кандида, уреаплазми и др. Колпитът може да бъде остър и хроничен.

Факторите, които благоприятстват развитието на колпит са тези, които предизвикват спад в имунитета на жената. В този случай микробите много лесно се размножават и проникват в тъканите, докато в организма на здравата жена обикновено загиват в процеса на самоочистване на влагалището.

Спад в имунитета може да се предизвика от нарушени функции на яйчниците, инфекциозни заболявания, неправилна полова и лична хигиена, дисбактериоза, различни аномалии в половата сфера, травми на влагалището, хронични заболявания на вътрешните органи.

Видове колпит

Остър колпит – започва внезапно. Характерните симптоми са болка във влагалището, обилно гнойно или слузесто-гнойно течение с кръвенисти примеси, усещане за тежест в долната част на стомаха, а в някои случаи – парене и сърбежи във влагалището при уриниране.

Гинекологичен преглед

Възпалението може да обхване шийката на матката и прилежащите й органи. Особеностите на бялото течение при колпит зависят от имунитета и възрастта на жената, както и възбудителя на инфекцията. Двете най-характерни форми на острия колпит са кандимикотичен и трихомонален.

Кандимикотичен колпит – причинен от заразяване с гъбички от типа кандида. Симптомите са силен сърбеж, неприятен влагалищен секрет, болка при уриниране. Течението в някои случаи става много гъсто и няма как да остане незабелязано.

Трихомонален колпит – предизвиква се от бактерията трихомонас вагиналис. Симптомите се различават от тези на кандимикотичния колпит по гъстотата на секрета. При трихомоналния колпит той е по-рядък с остра миризма и жълтеникаво-зелен цвят.

Първите симптоми са болка при уриниране и непосредствено след това. Трихомоналният колпит е силно заразно заболяване и може да се пренесе дори от къпане в басейн.

Хроничен колпит – много често жени с остър колпит се лекуват самостоятелно у дома, без да се обръщат към лекар. Това самолечение е много опасно, защото инфекцията се притаява и заболяването може да премине в хронична форма с бавно протичане на възпалителния процес и периодично обостряне. За хроничният колпит е характерно постепенното разпростриране на инфекцията върху други органи – матка и маточни тръби, яйчници.

Диагноза Колпит

Симптоми при колпит

Главният симптоми при колпит е нетипичното бяло течение, което в зависимост от причинителя има различен цвят и консистенция. Колпитът може да протече с различни симптоми като болки в долната част на стомаха, болки във влагалището, парене и болки при уриниране.

Колпитът протича по различен начин при отделните жени. Така например, колпитът при възрастни жени възниква на фона на възрастовото изтъняване на лигавицата на влагалището. Тя се травмира и възпалява лесно, което предизвиква сърбежи и гнойно течение с кръвенисти примеси. Това са симптоми, които не бива да се подценяват и задължително трябва да се потърси лекар.

Диагностициране на колпит

Диагностицирането на колпит се извършва с назначаването на лабораторни изследвания на секрети от влагалището, уретрата и шийката на матката, за да се изолират съответните причинители на заболяването. В процеса на изследването се установява и чувствителността на микроорганизмите към един или друг антибиотик.

Лечение на колпит

Лечението на кандимокотичния колпит се състои в прием на таблетки и локално третиране на влагалището. Ако заразената жена има постоянен партньор, той също трябва да се подложи на лечение. При полов акт задължително се използва презерватив. Лечението на трихомоналния колпит се провежда перорално с таблетки и локално. Задължително се лекуват и двамата партньори.

При първата поява на нетипично бяло течение посетете вашия гинеколог, за да се установи причината. Нелекуваните инфекции могат да доведат да сериозни проблеми и дори стерилитет.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати