Предсърдно мъждене

Предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене представлява най-често срещаната аритмия, която е причина за хоспитализация и влошаване качеството на живот. Според данните 4.5 млн. души в Европа страдат от предсърдно мъждене. През последните 20 години хоспитализацията на случаи с предсърдно мъждене е нараснала с цели 66%.

При предсърдното мъждене се наблюдава абсолютна аритмия, предсърдията и камерите се съкращават с различна честота. Честотата на камерните съкращения зависи от проводимостта на предсърдно-камерния възел. При предсърдното мъждене често се наблюдава пулсов дефицит.

Рисковите фактори за развитие на предсърдно мъждене са напредването на възрастта, наличие на сърдечно-съдови заболявания и други заболявания. Злоупотреба с алкохол също може да предизвика предсърдно мъждене. Счита се, че има и определен наследствен компонент.

Видове предсърдно мъждене

Съществуват различни класификации на предсърдното мъждене, въз основа на ЕКГ образ, клинична картина, електрическа активност на предсърдията.

Сърдечни проблеми

Предсърдното мъждене се разделя на новооткрито; рецидивиращо /след два или повече пристъпа/; пристъпно /аритмията прекъсва спонтанно/; персистиращо /аритмията продължава повече от една седмица; постоянно предсърдно мъждене.

Всички категории предсърдно мъждене не се изключват взаимно, защото в някои случаи може да има комбинация от видовете предсърдно мъждене.

Вторичното предсърдно мъждене при сърдечна хирургия, остър миокарден инфаркт, миокардит, перикардит, остро белодробно заболяване и др. се разглежда отделно. Това е така, защото в тези случаи предсърдното мъждене не е основният проблем, а лечението на първото заболяване премахва и аритмията.

Последствия от предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене предизвиква намален сърдечен минутен обем и става предпоставка за образуване на тромби. Намаленият минутен обем е резултат от невъзможността на фибрилиращите предсърдия да изпомпват кръвта в камерите. Загубата на този важен предсърден тласък причинява намалено камерно пълнене и оттам намален минутен обем.

Едно от възможните усложнения на предсърдното мъждене е настъпването на тромбоемболизъм, в резултат на който се стига до ограничено кръвоснабдяване на засегнатия орган. Повишава се и рискът от инсулт. Рискови за подобно развитие са хора в напреднала възраст, артериална хипертония, диабет, сърдечна недостатъчност.

Симптоми при предсърдно мъждене

Много често предсърдното мъждене няма никакви изяви и хората въобще не знаят за наличието му. Симптоми, които все пак може да провокира са прескачания, слабост, сърцебиене, болка в гърдите, безсилие чак до колабиране, задух и объркване.

Сърдечна недостатъчност

Диагностициране на предсърдно мъждене

Диагностициането на предсърдно мъждене изисква назначаването на ЕКГ запис. Началното изследване на пациента включва характеристиката на вида аритмия, определяне на причина и дефинира на съпътстващи фактори, които могат да бъдат сърдечни или извън сърдечни.

Назначаването на електрокардиография е задължително с оглед определяне размерите на лявото предсърдие и установяването липсата или наличието на тромби. Това се прави, за да се прецени кои болни са подходящи за регулиране на ритъма.

Лечение на предсърдно мъждене

Целите на лечението на предсърдно мъждене включват контрол на сърдечната честота, профилактика на тромбоемболизма, корекция на ритъмното нарушение. Лечението на предсърдното мъждене изисква познаване на неговите прояви, съпътстващите прояви, възстановяване и поддържане на синусовия ритъм, контрол на сърдечната честота и антитромботична терапия.

Възстановяването на ритъма може да проведе с медикаменти или електрошок. Контролът на сърдечната честота се провежда с лекарства, забавящи пулса. Изключително важно е изборът на медикамент да е съобразен със съпътстващите заболявания на пациента. Не е изключено прилагането на хирургичен метод.

Освен назначаването на лечение, при болните с предсърдно мъждене е необходим качествен контрол върху принадлежащите заболявания – сърдечна недостатъчност, артериална хипертония и др. Употребата на алкохол, кофеин и тютюнопушене са напълно забранени.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ивета
Ивета
23.12.2015 21:20
Здравейте,
къде е и-мейла Ви, заинтересувахте ме :)))
4
0
ИВАЙЛА
ИВАЙЛА
25.10.2015 21:32
Всички ритъмни нарушения , клапни пороци вече от няколко години са абсолютно лечими от професор Димитров.
Аз съм излекувана от него пациентка от митрална стеноза и регургитация 4 степен, без горене с лазари , коронарографии, смяна с изкуствени клапи , а с приемане на специална хранителна добавка , която възтановява сърцето и кръвоносните съдове. В продължени е на 11месеца с интензивно лечение , аз успях да се излекувам от нещо което не подлежи от медицината на лечение.
Бих искала да кажа на всички хора да не се отчайват , защото има лечение и то е в Българи.
Заставам зад всяка своя дума , защото мога да я подкрепя с медицински епикризи и иследвания.
За всички , които искат да ми пишат оставям мейл
бЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
26
0