Загуба на зрение

Загуба на зрение

Зрението е ценната способност на съществата да възприемат информация от околния свят, чрез улавянето и анализирането на светлинните лъчи, които достигат до очите.

Загубата на зрението представлява всяка способност всяко намаление в способността да се вижда ясно и цветно. Всеки тип загуба на зрение не бива да се пренебрегва – двойно виждане, слепота, замъглено виждане.

Загубата на зрението може да засегне едното или двете очи, появява се постепенно или внезапно, възможно е да бъде частична или пълна.

Неуточнената загуба на зрение се характеризира с понижена зрителна острота или пълна липса на зрение. Дори временната или преходната загуба на зрение не бива да се пренебрегва, защото може да е симптом за много сериозно заболяване.

Загубата на зрението може да се дължи на увреждане на зрителния нерв, който събира информацията от ретината и я предава към мозъка за разтълкуване. Увреждането на зрителния нерв може да е резултат от автоимунно заболяване, възпаление, намалено кръвоснабдяване и др.

Отлепена ретина

Едни от най-често срещаните причини за загуба на зрение са катаракта, травма на окото, повишено вътреочно налягане, увреждания на ретината заради диабет, отлепване на ретината, инсулт, възпаление на зрителния нерв, макулна дегенерация и др.

Загубата на зрението може да се дължи на редица други състояния или заболявания. Това могат да бъдат попадане на чуждо тяло в окото, кръвоизливи в стъкловидното тяло, припадъци, исхемична атака, множествена склероза и др.

Ново изследване свързва аспирина със загубата на зрение. По-възрастните хора, които пият аспирин във връзка със сърдечни заболявания са изложени на два пъти по-висок риск от очни заболявания, които могат да доведат до загуба на зрение.

Симптоми при загуба на зрение

Загубата на зрението може да варира по тежест – двойно виждане, виждане на плаващи предмети, мътнини или тъмни петна, замъгляване на зрението, намаляване на зрителната острота, загуба на периферното зрение, лошо нощно виждане, пълна загуба на зрението.

Загубата на зрението може да е придружено от симптоми като болка в очите, отделяне на секрети, разширени зеници, които не реагират на светлина, сърбеж в очите, главоболие, умора, повишена чувствителност към светлина.

Диагностициране на загуба на зрение

Зрение

Загубата на зрението не е заболяване, а симптом за наличие на проблем. Възможно е това да бъде проблем в очния апарат или сериозно състояние като инсулт.

Необходимо е да се диагностицира основният проблем, който причинява загуба на зрение. Прави се щателен очен преглед, измерва се кръвното налягане. В зависимост от ситуацията се назначават различни изследвания.

Лечение на загуба на зрение

Лечението се състои в отстраняване на причината, която е довела до загуба на зрение. Постепенната загуба на зрението може е симптом за очно заболяване, а ранната диагностика може да спре хода на развитието му.

Очните заболявания са различни по вид и тежест, но с прилагането на адекватно лечение, носене на очила или операция процесите могат да бъдат обратими.

Загубата на зрение, причинена от инсулт, е спешно състояние, което изисква спешна лекарска намеса, защото има реална опасност за живота.

Не пренебрегвайте симптомите, идващи от страна на очите. При наличие на някой от гореизброените симптом потърсете лекарска помощ, за да се избегнат последващи усложнения.

Профилактичните прегледи при офталмолог са препоръчителни с оглед доброто здраве на очите и улавянето на сериозни очни заболявания в ранен етап.

Важно е да се знае, че грижата за зрението не е просто грижа за очите, защото те дават информация за здравословното състояние на целия организъм. Прегледът при офталмолог позволява не само да се констатира добро или лошо зрение, но и да се научат много неща за здравето.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати