Хронични заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Хронични забоялвания
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Хроничните заболявания, наричани още незаразни болести представляват състояния или заболявания на организма, които протичат за дълъг период от време и прогресират бавно. Въпреки че се наричат хронични заболявания, тези състояния се отличават с неинфекциозни причинители, за разлика от хроничното заболяване СПИН.

Характерно за хроничните заболявания е, че болните се нуждаят от постоянни медицински грижи. Според данни на Световната здравна организация, хроничните заболявания са едни от водещите причинители на смъртност в света, предизвиквайки около 60% от всички смъртни случаи.

Видове хронични заболявания

Рак – едно от най-сериозните хронични заболявания. Предсатвлява група болести, които се характеризират с неконтролируемо и ненормално нарастване на клетки, които често образуват тумори или бучки. Всеки един орган на човешкото тяло може да бъде нападнат от рак.

Сърдечно-съдови заболявания – група заболявания, които засягат сърцето и кръвоносните артерии. Тази група обхваща всички сърдечно-съдовите заболявания, като съдови заболявания на мозъка и бъбреците, сърдечните болести, периферни артериални болести. Сърдечно-съдовите заболявания са най-значимата причина за смърт в световен мащаб.

Сърдечно-съдови заболявания

В основата на сърдечно-съдовите заболявания стои развитието на атеросклеротични плаки, които запушват в различна степен една или няколко артерии. Това затруднява притока на кръв към органите. За нарастването на тези плаки допринася лошия холестерол, окислителните процеси в липидите, възпалителния отговор на организма и др.

Диабет – заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвната захар в организма, което се дължи на отслабена реакция на клетките към инсулин или на недостатъчното му производство в тялото. С течение на времето диабетът води до склерозиране и задебеляване на най-големите и най-малките кръвоносни съдове, което причинява лошо хранене на тъканите и влошен кръвоток.

Раните заздравяват по-трудно, по-често се наблюдават инфекции.

Съществуват и други хронични заболявания, но горните три са водещите причини за смъртност в световен мащаб.

Рискови фактори за хронични заболявания

Липса на физическа активност – около 3.2 млн. души умират всяка година заради недостатъчна физическа активност. Мъжете и жените, които не се движат достатъчно увеличават риска от преждевременна смърт с 20-30%.

Тютюнопушене

Тютюнопушене – това е един от основните рискови фактори за възникване на хронични заболявания. Около 6 млн. души умират всяка година заради дългосрочна употреба на цигари. Смята се, че до 2020 година този брой ще е 7.5 млн., което представлява 10% от всички смъртни случаи.

Неправилно хранене – почти 3 млн. души умират всяка година в резултат на затлъстяване и наднормено тегло. Рискът от диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулти расте с повишаване индекса телесна маса.

Симптоми при хронични заболявания

Хроничните заболявания се характеризират с бавно, но прогресиращо развитие. В началото може да не се наблюдават характерни симптоми, а когато болестните прояви са налице, заболяването може да е в много напреднал стадий.

Хроничните заболявания са сериозни и тежки, а симптомите се различават, в зависимост от вида на заболяването. Ракът няма специфични началните симптоми, а според локализацията му в тялото, болестните прояви са различни.

Затлъстяване

Диабетът се характеризира с лесна уморяемост, повишени глад и жажда, замъгляване на зрението и други неприятни прояви. Сърдечно-съдовите заболявания също нямат специфични прояви, като характерн симптоми се считат болка в гърдите, виене на свят, умора.

Диагностициране на хронични заболявания

Диагностицирането на рак, диабет, сърдечно-съдово или друго хронично заболяване е дълъг и сложен процес. Своевременната диагностика е изключително важна с цел ранното откриване на болестта и назначаването на подходящо лечение. Хроничните заболявания не бива да се подценяват, защото са водеща причина за смъртност в световен мащаб.

Лечение на хронични заболявания

Лечението на всички хронични заболявания е спешно и неотложно. Веднага след поставянето на диагнозата лекуващият лекар назначава курс на лечение, който се различава при различните заболявания и случаи.

Своевременното откриване на заболяването и адекватното лечение са ключови фактори за излекуването или подобряването на начина на живот. За съжаление за някои хронични заболявания като диабета съществува само поддържащо лечение, но то осигурява нормален начин на живот.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
tralala
tralala
07.05.2014 14:14
Затова и погрешно се наричат от съвременната медицина центровете за лекуване на хората като "Болници".
А защо не се нарекат Здравници? Защото там не се получава Здраве, а се отива, само за да се получи някаква информация за болестта -диагноза (при това в повечето случаи-неточна).
8
0
tralala
tralala
07.05.2014 14:09
Хроничните заболявания са лечими. Както са причинени, когато се разберат причините и те се отстранят- така ще бъде постигнато и здраве.
Много погрешно сте описали доста неща. И сте подали грешна информация.
Човешкото тяло не е "нападнато от рак". Тук си противоречте- понеже ракът не е заразен- как тогава тялото ще бъде нападнато от него?
Рак е термин описващ е усилено производство на клетки на даден орган.
Установяването на Причината защо организма ги произвежда и как да спре производството им, тоест да се регулира баланса, е ключът към преодоляване на проблема.
Всички хронични- тоест дълготрайни болести е възможно да се излекуват.
Но понеже са натрупвани с години погрешни нездравословни навици, стрес и тн..което води до десбалансиране на организма, също може да отнеме по-дълго време за балансирането на организма.

Диабетът се лекува също. Защо не казвате цялата истина, защо не давате примери на излекувани от диабет, рак, сърдечносъдови проблеми и тн, ами гледате само негативната стетистика, случаите, на масата от недобре лекувани и все още неосъзнати хора, които все още страдат?

Проблемът на днешната медицина, е че разглежда Нездравето и се е концентрирала само върху Болестта.
А не се е концентрирала върху Здравето- какво е Здраве и как се постига.
Единствено има понятие като "Профилактика" - кято профилактика се състои във временно избягване на болестите да се прояват.
Но тя не значи Цялостна Смяна на Начина на Живот, която смяна гарантира 100%-ово Крепко Здраве!!!

Съвременните хронични болести се знае отдавна, че се дъжат на неправилен начин на живот.
Хора изложени постоянно на някакъв стрес, дори и да ходят няколко пъти на фитнес или гимастика, дори и малко да въведат правилно хранене- но без да си сменят целият хранителен режим, без да се превъзпитат от нулата в нови здравословни навици, без да си сменят стресиращата среда, климат или друго в което са поставени, не биха достигнали напълно оздравяване.

И без своевременно откриване на заболяването, още преди да се е проявило на ниво Орган, този дисбаланс вече съществува в тялото, но не се е натрупал достатъчно, за да се прояви. Затова хората като все още не видят нещо, те не правят нищо и чакат да им се влоши още повече здравето, та чак тогава да реагират на себе си и да се замислят как живеят, какво ги тормози, и да се осъзнаят, за да си променят навиците и начина на живот.
Когато погледнете един дебел човек, дори дете, например, още преди да е развил каквито и да е сериозни хронични състояния, той незабавно трябва да си промени начина на живот, за да не се влоши още.

Всичко се постига със знание не за болестите, а знание за Здравето. И какво значи тотва- как се постига.
Когато хората са възпитани какво е здраве, още от родителите си, и как да се грижат за себе си, като хигиенни навици, като хранителни навици, като двигателни навици, и най вече като емоционални навици, и как да избягват стреса и да си слушат инстинктите на телата си, тогава хората няма да имат нито заразни болести, нито хронични и тн.
6
1