ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Елеутерофобия - страх от свобода

Елеутерофобия - страх от свобода

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Елеутерофобия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Свободата е състояние, в което индивидите са способни да действат според тяхната собствена воля. В много части на света народите са водили битки за извоюването на своята свобода.

Свободата е безценна. Колкото и да е странно, по света има хора, които се страхуват от свободата. Този ирационален страх е познат като елеутерофобия.

Фобии

Една от основните причини за елеутерофобия е несигурността в бъдещето. Тя се наблюдава при затворници и хора в държави, които са под диктаторско управление.

Те се чувстват по-сигурни в положението, в което се намират, а свободното бъдеще им се струва твърде опасно, несигурно и дори нежелано.

Основните симптоми при елеутерофобия са недоверие към другите, нежелание за промяна и чувство за сервитут, социална тревожност, паника при мисълта за свободата.

Преодоляването на елеутерофобията често изисква информация. Ако човекът разбере същността на свободата, той постепенно ще се отърси от своите страхове. Психотерапевтът също може да помогне на лицето до контролира фобията си и да я превъзмогне.

Преодоляването на елеутерофобия е важно с оглед пълноценния начин на живот. Всяко човешко същество трябва да се стреми към свободата, да я оценява и пази.

Страх от свобода

Усещането, че трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне свободата трябва да се изкорени. Много често лицата с фобии притежават пълното съзнание, че страховете са неразумни и преувеличени, но се чувстват безсилни да ги контролират.

Елеутерофобията може да засегне и лица, които не се намират в затвор или под диктаторски режим. Напълно свободно лице също може да изпитва страх от свободата, който се изразява в нужда за криене на вътрешните убеждения, защото смята, че може да се появи противоречие с мнението на околните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest