Климактериум

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Климактериум
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Климактериумът представлява естествен период от живота на всяка една жена. Това е преходният етап, който свързва плодородната възраст на жената със старостта. Продължителността на климактериума, познат още като климакс и критическа възраст е строго индивидуална, но обикновено не надхвърля десет години.

Климактериумът настъпва в резултат на хормонални промени в тялото на жената. В периода около раждането момичетата имат 1 до 3 млн. яйцеклетки, които с течение на годините намаляват. До настъпването на менструацията момичето има около 400 хил. яйцеклетки, а при настъпването на менопаузата жените имат едва 10 000.

Фази на климактериум

Три са основните фази в настъпването на климактериум – пременопауза, менопауза и постменопауза. Целият климактериум най-често обхваща възрастта между 40 и 60 години.

През пременопаузата постепенно започва да се понижава функцията на яйчниците. Проявява се с нередовна менструация, инфертилитет и дисфункционални маточни кръвотечения. Пременопаузата продължава около 5 години, но в някои случаи трае до 10 години.

Менопаузата обхваща периода от последното менструално кървене, след което в следващата една година не настъпва менструация. Настъпването на менопаузата съвпада с рязък спад в нивата на естрогените. При по-голямата част от жените менопаузата настъпва на около 50-годишна възраст.

Менопауза

Постменопаузата е периода от менопаузата до навлизането във фазата на сениума. Това е периодът, в който напълно се преустановява функцията на яйчниците. Постменопаузата трае няколко години.

Симптоми при климактериум

Най-честите симптоми при климактериум са горещите вълни. При всяка жена те варират, но обикновено се изразяват в чувство на топлина, разливаща се по цялото тяло. Има сърцебиене и прескачане на сърцето, изпотяване. Горещите вълни повишат температурата и ускоряват пулса, водят до безсъние и нарушения на съня.

Обикновено тези горещи вълни продължават 2-3 години, но при някои жени могат да се задържат и до 5 години. Други смущения по време на климактериума са изтъняване на кожата, вагинална сухота, чести уринарни инфекции, загуба на костна плътност. Холестеролът се повишава, следователно и рискът от сърдечно-съдови заболявания също се увеличава.

Диагностициране на климактериум

Гореописаните симптоми са почти сигурен знак за диагноза климактериум, особено ако пациентката е в съответния възрастов интервал, в който настъпването на климактериума е нормално явление.

Дори и в по-млада възраст не бива да се изключва възможността за климактериум, поради редица проблеми. За да се определи дали жената е в перименопауза лекарят може да назначи изследване на нивото на фоликостимулиращ хормон.

Климакс

Жените в постменопауза са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, затова се препоръчва изследване на сърдечно-съдов риск.

Лечение на климактериум

Тъй като климактериум не е болестно състояние, а естествен биологичен процес в тялото на жената, не съществува точно определено лечение. Лекарят може да предпише медикаменти за повлияване върху горещите вълни и другите съпровождащи симптоми.

При необходимост се назначават лекарства за понижаване на холестерола и повлияване загубата на костна плътност. Редовните физически упражнения, правилното хранене, избягването на алкохол и тютюнопушене също са важно условие за по-лекото преминаване през периода на климактериума.

Хормонозаместителната терапия, която се прилага при климактериума се изразява в назначаване на естроген или комбинация от прогестерон и естроген. За съжаление терапията с естрогени и прогестерон се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови проблеми, рак на гърдата и инсулт.

При терапията с естрогени не съществуват подобни вероятности, но при нея се наблюдава повишен риск от рак на ендометриума. Изборът дали да се приложи хормонозаместителна терапия е строго индивидуален при всяка жена.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати