ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Гениофобия - страх от брадички

Гениофобия - страх от брадички

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Гениофобия
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Брадичката е съвсем нормална част от човешкото лице, на която повечето хора не обръщат почти никакво внимание.

Всеки един човек има брадичка, която е уникална по своя външен вид и форми. За една част от населението брадичката е източник на страх и негативни емоции.

Тези хора страдат от гениофобия – ирационален страх от брадички. Генифобията се изразява в панически страх от по-ясно изразени брадички. Фобията е много по-силна, когато брадичката е по-голяма или има неправилна форма, без значение дали е на мъж или жена.

Страх от брадички

Гениофобията спада към списъка с фобиите от различни части на човешкото тяло.

Подобно на повечето фобии, така и генофобията може да е провокирана от различни травматични събития в миналото, които отключват ирационален страх.

Други причини за болестния страх могат да бъдат внушаване на страха, сънувани обезпокоителни ситуации с хора, които имат по-ясно изразена брада, различни страхови неврози или психични заболявания.

Фобии

Симптомите на гениофобия, подобно на много фобии се изразяват в ускорено сърцебиене, потене, чувство за безпомощност, паника, сухота в устата и невъзможност за говор, прилошаване и други. Страдащите от гениофобия често стоят настрана от другите хора.

Лечението на гениофобия е задължително условие с оглед нормалния начин на живот и социалното общуване.

Препоръчва се посещение при психотерапевт, който да определи стратегия за справяне с проблема и постепенното преодоляване на неприятните симптоми.

Възможно е да се назначат когнитивно-поведенческа терапия и психотерапия. Обръщането към специализирана помощ е препоръчително, с оглед редицата затруднения, които изпитва засегнатото лице.

Терапията изисква продължителност и постоянство, защото понякога фобията е твърде силна и оставя сериозен отпечатък в съзнанието на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати