Гъбички в ушите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Гъбички в ушите
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Със своята температура и влажност, ушният канал е идеална среда за развитие на гъбички. Гъбичките в ушите са познати още като отомикоза. Срещат се много по-често, отколкото предполагаме и причиняват сърбеж и болки.

Смята се, че прекалената хигиена на ушния канал и честото влизане на вода в него пречат на нормалните механизми на самоочистване.

Различни видове гъбички причиняват инфекцията, като взависимост от преобладаващия цвят на гъбичките /черен, бял, жълт/, при почистване на ушния канал се виждат секрети с този цвят. Заразата с гъбички много често се разнася от басейни, домашни животни, други органи с гъбички или от хора.

Нормалните условия в ушния канал с производството на ушна кал и самопочистване действат като предпазен механизъм срещу инвазия от гъбичките.

Например при често влизане на вода в ухото се разрушава установеното равновесие и това улеснява заселването на гъбичките. Това причинява сърбеж, който хората по-често да чистят ушите, усложнявайки все повече състоянието.

Проблеми с ушите

Гъбичките в ушите се размножават в повърхностния слой на кожата на ушния канал и това води до възпаление с всички съпътстващи проблеми.

Симптоми при гъбички в ушите

В началото симптомите не са силни, но оплакванията се засилват с навлизане на гъбичната инфекция в дълбочина на кожата. Характерни са силен сърбеж, отделяне на люспи и леки болки в ушите.

Когато сърбежът стане непоносим и засегнатото лице започне да прекалява с разчесването, кожата се травматизира, в космените торбички се наслагват бактерии, а кожата се подува и става силно болезнена.

При наслагване на бактериална инфекция може да се получи възпаление с отделяне на неприятен, гъст секрет, който има лоша миризма. При бързо размножаване на гъбичките, те заедно с отделените люспи се натрупват в ухото, запушват канала и причиняват намаляване на слуха.

Диагностициране на гъбички в ушите

Откриването на гъбичките в ушите става с обикновен преглед на външния слухов проход. Това е изследване, познато като отоскопия. За доказване на точния вид гъбички може да се наложи и микробиологично изследване.

Ушни прегледи

Гъбичките могат да се объркат с екземи, възпалителни заболявания на слуховия проход и чужди тела в ухото, затова при поставянето на диагнозата трябва да се изключат тези състояния.

Лечение на гъбички в ушите

Лечението на гъбички в ушите е продължително, поради което се изисква продължителност и упоритост. В по-тежките случаи може да се наложи прилагането на ежедневни грижи в продължение на месеци.

Локалното лечение започва с аспирация, промивка и почистване на ушния канал. Той трябва да се промие много добре със салицилов спирт.

При по-леките случаи лекарят предписва локални антимикотични препарати. В по-тежките случаи и при намалени съпротивителни сили на тялото се приемат антимикотици през устата.

Не трябва да се допуска навлизането на вода в ухото, затова при всяко къпане се поставя тампон в него. Почистването на засегнатото ухо става съвсем леко и повърхностно, колкото да се отстранят люспите. Най-добре е това почистване да се извършва от ушен лекар.

Самолечението при гъбички в ушите е опасно и може да доведе до редица усложнения. Затова при първите симптоми за нередност, трябва да се потърси лекарска помощ.

Профилактика на гъбички в ушите

Предпазването от гъбички в ушите се осъществява чрез използването на тапи за уши и недопускане на вода в ушния канал при плуване и къпане.

Почистването на ушите с клечки трябва да става внимателно, за да не се нарани кожата и по този начин да се отвори вход за гъбична инфекция.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
56
411
32
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Да
Да
17.06.2015 11:06
Салицилов спирт свърши работа при мен.
6
1
Фани
Фани
12.02.2015 10:21
Колко сода с колко вода?
4
0
Смирна
Смирна
14.11.2014 02:20
При сърбеж идете при някоя Баба дето вади "червеи",моята Баба лека й пръст го правеше, най-вече при деца,защото често им влиза вода в ушите при къпане.Правят се малки топченца от чист пчелен восък и семето на едно растение дето го има на по-голяма надморска височина, бяло цвете пуска в средата с червено топче, като се изсуши то и с тези семенца се омесва пчелният восък.За съжаление не помня как се казва.Нагорещява се малко парче керемида и се поставя топчето върху нея. Трябва да пусне пушек и тогава отгоре се слага специална фуния до която се допира дупката на ухото.Нищо не се пали и е безболезнено, само пушекът малко мирише.А при болки в ушите накапваше вътре пъдпъдъча лой,може да помолите някой ловец за 2-3 птичета, накапва се леко затоплена, по 2-3 капки в проблемното ухо.С тези народни илачи помагаше на много хора - от бебета до старци.
2
0
Яна
Яна
06.11.2014 00:06
Карала съм гъбички в ушите няколко пъти и всеки път се получава от това, че си чистех ушите повече от обикновеното. Когато усетите сърбеж не чешайте в никакъв случай! Вземете екзодерил капки и паста бетазон трио. Сутрин и вечер по 1 капка екзодерил и като престои 10 минути с клечка за уши нанасяте много внимателно пастата. Нормално е като капнете екзодерила да пари. Така разбирате,че екзодерилът убива гъбичките
8
1
Недялко
Недялко
25.08.2014 20:57
Няколко дни ? Колко точно ? Аз си слагам екзодерил вече 4 дни и нямам подобрение...И нямам сърбеж.Имах възпаление в началото, което лекувах с нормални капки за уши, след което ми заглъхна ухото и след преглед при лекар ми каза, че имам гъбички и ми изписа екзодерил...Освен адски болки при поставянето му, за 4 дни нямам никакво подобрение, вече почти не чувам с него ухо...
0
1
Златка
Златка
11.05.2015 12:53
Моя близка прави смеси от билкови извлеци,масла и пчелни продукти. Използвала съм сместа за уши и съм си спестила страшно много болки,ходене по доктори и последствията от техните таблетки. Действа чудесно при настинка, гъбички в ушите, отоартрит и намален слух.Ако желаете мога да ви го изпратя. Телефон: 0878785001 Златка,e mail:
8
0
Elena Spasova
Elena Spasova
06.04.2014 00:55
Почистване на ушния канал с разтвор на хлебна сода в гореща вода. Като се по охлади разтвора с памуче намокрено в разтвора се промива ушния канал. за няколко дни се очистват гъбичките. Почиства се по няколко пъти на ден. Разтвора да е топличък.
8
1
az...
az...
27.05.2014 16:24
колко сода в колко вода
20
0