Гъбички в ушите

Гъбички в ушите

Със своята температура и влажност, ушният канал е идеална среда за развитие на гъбички. Гъбичките в ушите са познати още като отомикоза. Срещат се много по-често, отколкото предполагаме и причиняват сърбеж и болки.

Смята се, че прекалената хигиена на ушния канал и честото влизане на вода в него пречат на нормалните механизми на самоочистване.

Различни видове гъбички причиняват инфекцията, като взависимост от преобладаващия цвят на гъбичките /черен, бял, жълт/, при почистване на ушния канал се виждат секрети с този цвят. Заразата с гъбички много често се разнася от басейни, домашни животни, други органи с гъбички или от хора.

Нормалните условия в ушния канал с производството на ушна кал и самопочистване действат като предпазен механизъм срещу инвазия от гъбичките.

Например при често влизане на вода в ухото се разрушава установеното равновесие и това улеснява заселването на гъбичките. Това причинява сърбеж, който хората по-често да чистят ушите, усложнявайки все повече състоянието.

Проблеми с ушите

Гъбичките в ушите се размножават в повърхностния слой на кожата на ушния канал и това води до възпаление с всички съпътстващи проблеми.

Симптоми при гъбички в ушите

В началото симптомите не са силни, но оплакванията се засилват с навлизане на гъбичната инфекция в дълбочина на кожата. Характерни са силен сърбеж, отделяне на люспи и леки болки в ушите.

Когато сърбежът стане непоносим и засегнатото лице започне да прекалява с разчесването, кожата се травматизира, в космените торбички се наслагват бактерии, а кожата се подува и става силно болезнена.

При наслагване на бактериална инфекция може да се получи възпаление с отделяне на неприятен, гъст секрет, който има лоша миризма. При бързо размножаване на гъбичките, те заедно с отделените люспи се натрупват в ухото, запушват канала и причиняват намаляване на слуха.

Диагностициране на гъбички в ушите

Откриването на гъбичките в ушите става с обикновен преглед на външния слухов проход. Това е изследване, познато като отоскопия. За доказване на точния вид гъбички може да се наложи и микробиологично изследване.

Ушни прегледи

Гъбичките могат да се объркат с екземи, възпалителни заболявания на слуховия проход и чужди тела в ухото, затова при поставянето на диагнозата трябва да се изключат тези състояния.

Лечение на гъбички в ушите

Лечението на гъбички в ушите е продължително, поради което се изисква продължителност и упоритост. В по-тежките случаи може да се наложи прилагането на ежедневни грижи в продължение на месеци.

Локалното лечение започва с аспирация, промивка и почистване на ушния канал. Той трябва да се промие много добре със салицилов спирт.

При по-леките случаи лекарят предписва локални антимикотични препарати. В по-тежките случаи и при намалени съпротивителни сили на тялото се приемат антимикотици през устата.

Не трябва да се допуска навлизането на вода в ухото, затова при всяко къпане се поставя тампон в него. Почистването на засегнатото ухо става съвсем леко и повърхностно, колкото да се отстранят люспите. Най-добре е това почистване да се извършва от ушен лекар.

Самолечението при гъбички в ушите е опасно и може да доведе до редица усложнения. Затова при първите симптоми за нередност, трябва да се потърси лекарска помощ.

Профилактика на гъбички в ушите

Предпазването от гъбички в ушите се осъществява чрез използването на тапи за уши и недопускане на вода в ушния канал при плуване и къпане.

Почистването на ушите с клечки трябва да става внимателно, за да не се нарани кожата и по този начин да се отвори вход за гъбична инфекция.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3.6
Общо 23 гласували
5 6
4 9
3 2
2 4
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Засегната
Засегната
05.04.2014 07:45
"Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!"- и не съдържа никаква полезна информация.
2
3
баба меца
баба меца
02.04.2014 13:28
Освен със салицилов спирт лечението се извършва с екзодерил на капки за няколко дни.
3
4
Д.З.Методиева
Д.З.Методиева
30.01.2014 08:36
Благодара за изчерпателната информация!
5
2