Менингоенцефалит

Менингоенцефалит

Менингоенцефалит представлява едновременно възпаление на мозъчната тъкан и мозъчната обвивка на гръбначния и главния мозък. Обикновено менингоенцефалитът възниква в резултат на инфекциозни заболявания и се появява като една от клиничните прояви на заболяването.

Причинителите от инфекциозен характер са бактерии, вируси и протозои. Най-честите причини за менингоенцефалит са бактериална или вирусна инфекция. Обикновено болестните микроорганизми се пренасят чрез кръвния поток от други части на тялото. Менингоенцефалитът може да се дължи на заушка, болест на Кавазаки, травма и други заболявания.

Менингоенцефалит е изключително рядко заболяване, което се среща при 1:10 000 души. Покосява изведнъж като гръм, боледуват най-често деца, защото тяхната имунна система все още не е укрепнала.

Видове менингоенцефалит

Взависимост от причинителя, менингоенцефалит основно бива вирусен и бактериален.

Видове Менингоенцефалит

Бактериален менингоенцефалит – ще разгледаме две основни форми – ентеробактериален и псевдомонас аеругиноза менингоенцефалит.

Етиологичният причинител на псевдомонас аеругиноза менингоенцефалит е грам отрицателен псевдомонас аеругиноза.

Заболяванията от този причинтиел се срещат главно при имуносупресирани хора, при травми, вътреболнични инфекции и неврохирургични интервенции. Заболяването протича тежко и има висок леталитет.

Симптомите включват силно главоболие, депресия, промяна в съзнанието, гърчове. Симптоматиката прогресира много бързо и трудно се повлиява от лечението.

Ентеробактериалният менингоенцефалит е рядко заболяване, което се наблюдава предимно при новородени и деца в ранна възраст.

Наблюдава се и при възрастни хора със отслабена имунна система, сепсис, след травми. Могат да се разграничат две форми. При средно тежката налице са менингеални прояви, общото здравословно състояние е задоволително. Тежката форма често протича с промяна в съзнанието, гърчове, неврологични симптоми.

Вирусен менингоенцефалит – основните механизми за заразяване включват пръски при разговор, кашлица, кихане, мръсни ръце, ходене до тоалетната. Характерните симптоми са повишаване на температурата, повръщане и много силно главоболие. Ако не се лекува, състоянието може да бъде много опасно.

Диагностициране на менингоенцефалит

Ентеробактериален менингоенцефалит може да се подозира при новородено с менингит, чиято майка е с предходна диария, фебрилно състояние, хранителна токсикоинфекция с доказана ентеробактериална етиология. Диагнозата може да се потвърди микробиологично чрез изолиране на бактерията.

Главоболие

Диагнозата псевдомонас аеругиноза менингоенцефалит се поставя, когато в хода на менингеалната симптоматика се появят типичните за гнойни менингити повишен белтък и брой клетки. Микробиологичното изолиране потвърждава диагнозата.

Диагнозата на вирусния менингоенцефалит се поставя на база симптоматиката на болния, епидемиологичните данни и ликворно изследване.

Лечение на менингоенцефалит

Лечението на псевдомонас аеругиноза менингоенцефалит се извършва с високи дози антибиотици. Курсът на лечение обикновено трае 2-3 седмици, необходимо е непрекъснато наблюдение на пациента и повлияване на повишената температура и повишеното вътречерепно налягане.

Лечението на ентеробактериалните менингоенцефалити е симптоматично и етиологично. Извършва се с високи дози антибиотици, аналгетици и други лекарствени средства.

Вирусния менингоенцефалит се лекува с антибиотици за период поне седем дни, като е важно да се установи заразата откъде е тръгнала и има ли още случаи на вирусни менингоенцефалити, за да се избегне опасна епидемия. Дори и след прекратяването на антибиотичното лечение, болният трябва да продължи да се наблюдава.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати