Стрии

Стрии

Кожата се състои от два слоя – епидермис и дерма. Дермата се намира непосредствено под епидермиса. Основна нейна съставка е съединителната тъкан, в която се преплита много богата капилярна мрежа.

Малко по-дълбоко се откриват космените фоликули, мастните и потните жлези. Под дермата е разположено подкожие, което е изградено от мастна тъкан и е с различна дебелина в отделните части на тялото. Епидермисът се намира най-повърхностно.

През по-голямата част от живота в кожата се поддържа относително постоянство в обмяната й, което е гаранция за здравината и еластичността. Съществуват определени периоди, когато в тялото възникват резки промени, към които е необходима адаптация. При кожата, като един по-чувствителен орган измененията проличават лесно.

Красива кожа

Функцията на еластичните влакна в кожата е да придават еластичност и якост на тъканите. Синтезът им е многоетапен процес, който протича в специални за целта клетки. Когато в тялото настъпят изменения, продукцията на подобни клетки намалява и влакната постепенно започват да се разреждат.

Губейки необходимата опора в тези места, епидермисът значително изтънява. Така се получават деформациите, наречени стрии.

Заради по-доброто кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят. С течение на времето той избледнява и става бял. Затова когато се споменават стриите, трябва да се прави разлика между нови и стари стрии.

Много малко са частите на тялото, които за напълно защитени от появата на стрии. Стрии най-често се формират по гърди, бедра, около пъпа, мишници и подмищниците, седалището, долната част на гърба. Иначе казано, стриите възникват на места с по-дебел слой подкожна тъкан.

Причини за стрии

Стрии по бедрата

Причините за образуване на стрии основно се разделят на две групи. Първата е атрофия на кожата /недостатъчно кръвообращение/, в резултат на което се притискат кръвоносните съдове. Така кожата не може да се снабди с необходимите вещества и става изключително податлива на разтягания.

Атрофията се получава при бързо сваляне или качване на килограми. Втората причина за появата на стрии е прекаленото разтягане на кожата.

Рисковите периоди за появата на стрии най-общо са три. Първият е юношеството, когато в тялото настъпват хормонални промени, правещи кожата податлива на стрии. Следващият период е по-време на бременност, когато теглото се увеличава рязко. Вероятността от поява на стрии е най-голяма между четвърти и шести месец. Напълняването е друг рисков период, който винаги е предпоставка за поява на стрии.

Лечение на стрии

Въпросът относно лечение на стриите е сравнително противоречив. Като цяло стриите са особено нарушение на кожата, което може да се заличи с времето, но много често това не се случва. Благодарение на търсенето на решение са създадени методи за борба с този наистина неприятен козметичен дефект.

Стрии при бременни

Съществуват редица кремове, чиито ефект обаче не е много сигурен. Лазерната терапия и микродермоабразио са техники, които позволяват премахването на голяма част от площта на стриите и са възприемани са изключително ефективни при стари стрии. Друг метод е пластичната хирургия, която се прилага при по-широки стрии и то най-често тези в областта на стомаха при жени, прекарали бременност.

Предпазване от стрии

Най-добрият вариант е предпазването от тези белези, отколкото търсенето на методи за лечение. Това разбира се не е възможно на 100%. Всички знаем, че всяка една крайност причинява вреди. Стриите също са резултат от крайност във физиологията. Именно поради това, смело може да се твърди, че предотвратяването на промените в теглото е най-добрата превантивна мярка срещу стрии.

За съжаление не винаги може да се окаже контрол върху теглото и въздействието му върху кожата – бременност, напълняване поради хормонални проблеми и др.

Кожата трябва да бъде много добре хидратирана, което означава, че трябва да се осигури достатъчен прием на течности, особено в горещите летни дни.

Тук трябва да се отбележи, че генетиката играе изключително важна роля и поради това някои хора по рождение са по-предразположени към стрии.

Така или иначе редовните упражнения, приемът на витамини, балансираният хранителен режим и приемът на повече течности и използването на овлажняващи кремове е важно условие за здрава и красива кожа.

Ето и няколко ефикасни начин за премахване на стрии, от които можете да се възползвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати