Хъркане

Хъркане

Хъркането представлява онзи груб, дрезгав звук, който се чува, когато потокът въздух от гърлото, преминаващ през гърлото и устата по време на сън е възпрепятстван поради някаква причина. Когато въздухът премине през отпуснатите тъкани на гърлото, те започват да вибрират, което създава неприятният звук на хъркането.

Важно е да се знае, че хъркането не е просто неприятно състояние, което пречи на близките, а може да е симптом за по-сериозно заболяване. Голяма част от възрастните хъркат понякога или постоянно.

Причини за хъркане

Причините за хъркане са много и в редица случаи се срещат в комбинация. Това могат да бъдат проблеми с носа и гърлото – хрема, увеличени сливици, полипи в гърлото или носа, изкривена носна преграда, алергия, хроничен синузит, инфекции на горния респираторен тракт. Наднормено тегло е друг решаващ фактор, защото при повишаване на телесната маса част от нея се натрупва около гърлото и може да стесни дихателните пътища.

Пушачите са по-предразположени към хъркане, защото никотинът дразни лигавицата на гърлото и води до нейното набъбване. Позата при спане също може да причини хъркане. Така например някои хора хъркат, спейки по гръб.

Причини за хъркане

Фамилната предразположеност и тук играе важна роля. Хора, чиито един или двама родители хъркат, са по-предразположени към хъркане. След консумация на алкохол много хора хъркат.

Алкохолът отпуска мускулите, включително и тези на гърлото, поради което употребата му непосредствено преди лягане може да причини хъркане.

Редица са хората, които подценяват хъркането или го считат за нещо нормално. Нерядко обаче, то е признак са сънна апнея – сериозно заболяване, което задължително трябва да бъде лекувано. Тя се изразява в пълно прекратяване на дишането за 10, 20 и дори 40 секунди.

Меките тъкани на фаринкса не само вибрират, а прилепват помежду си и достъпът на въздух се прекратява. Недостатъчното снабдяване с кислород причинява нарушения в дейността на сърцето и мозъка. Последиците от сънната апнея са високо кръвно налягане, склонност към депресии, намалено либидо, нарушен глюкозен баланс, сърдечно-съдови заболявания.

Симптоми при хъркане

Според причината, която провокира хъркането, то може да е придружено с редица оплаквания. Някои от тях са непълноценен сън и задушаване нощем, високо кръвно налягане, нарушена концентрация.

Сънната апнея от своя страна се характеризира с периоди на силно хъркане, които са последвани от почти или напълно спряло дишане. В определен момент липсата на кислород и повишението на нивата въглероден диоксид карат лицето да се събуди, обикновено със задъхване или силно хъркане.

Хъркане при жени

Диагностициране на хъркане

Само по себе си хъркането не е заболяване, но е възможно да е симптом за такова. Лицето трябва да потърси лекарска помощ, когато хъркането стане прекалено силно, има промени в настроението, заспиване през деня, депресия и други подобни симптоми.

По време на консултацията с лекар, той разпитва пациента, като е желателно да присъства и половинката му, за да разкаже подробности. Изследвания, които могат да се назначат за изясняване на по-сериозна причина за хъркането са рентгенография, изследване на съня, компютърно-томографско изследване и др.

Лечение на хъркане

Хъркане, което не се дължи на здравословни аномалии не се приема за болест, поради което не се подлага на специфично лечение. За да се справите сами с хъркането намалете излишните килограми, избягвайте употребата на приспивателни и алкохол, спете на една страна.

Консервативите методи за лечение на хъркане са различни. Спрейовете против хъркане овлажняват лигавицата на гърлото и по този начин намаляват съпротивлението на въздушния поток.

Съществуват определени стоматологични приспособления, които се слагат в устата и намалява хъркането и скърцане със зъби. При доказване на сънна апнея се носи специална маска по време на сън. Тя е свързана с апарат, изпращащ въздух под налягане, който държи отворени дихателните пътища.

Хирургичните методи за борба с хъркането включват вадене на сливиците, премахване на пречещи тъкани, различни хирургични интервенции на горната и долната челюст, корекция на изкривената носна преграда и др.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати