Аднексит

Симптоми при Аднексит

Аднексит представлява възпаление на придатъците на маткатаяйчниците, маточните тръби и свързващия ги апарат. Аднекситът може да бъде предизвикан от най-различни болестотворни микроорганизми /от стафилококи и стрептококи до гъбички/.

Инфекцията може да проникне както от външните полови органи, така и по лимфен или кръвоносен път, както и от страна на друго възпалително огнище в организма. Когато инфекцията прониква от външните полови органи се нарича възходяща, а в другите случаи – низходяща инфекция. Аднекситът може да бъде остър и хроничен.

Областта на външните полови органи е населена от определено количество микрофлора като в това число влиза и потенциално патогенна такава. Патогенната микрофлора е способна да предизвика заболяване, но при достатъчно силна имунна система, тези микроорганизми не могат да проникнат навътре.

Тяхното проникване може да се получи при спад в имунната система, който е причинен от различни заболявания, неправилно хранене, преохлаждане, стрес, хронична преумора.

Симптоми при аднексит

Характерни симптоми за острия аднексит са резки болки в долната част на стомаха, които е възможно да се разпространят към кръста и правото черво. Възможно е болките да се усилят при натоварване или при естествени физиологични нужди.

Аднексит

Наблюдава се отделянето на кръвенисти или гнойни секрети. Заедно с тези симптоми се появява и обща симптоматика – рязко повишение на температурата, преумора, слабост, неспокоен сън, раздразнителност. В някои случаи се появяват гадене и повръщане.

В маточната тръба се образува инфилтрат, който предизвиква образуване на вътрешни сраствания и блокира естествения път на яйцеклетката. По този начин тя не може да се спусне в матката и може да се стигне до извънматочна бременност. Натрупването на гной и възпалителна течност в маточната тръба може да премине към яйчника, предизвиквайки възпалението му.

Опасността на тези процеси се крие в това, че в засегнатия яйчник се образуват абсцеси, които с течение на времето причиняват гнойно стопяване на тъканта на яйчника. Това води до безплодие. Не е изключено гнойното съдържимо да пробие капсулата на яйчника и да се излее в коремната кухина, което причинява перитонит.

Хроничният аднексит в повечето случаи се получава в резултат на неправилно протекло или недовършено лечение, за което в редица случаи вина носи и самата жена. При прехода на заболяването към хронична форма се редуват периоди на ремисия с периоди на обостряне на симптомите.

Засегнатата жена получава получава тъпа болка в долната част на корема, оскъдни или обилни, силно болезнени менструации. Възможно е да се образуват сраствания между всички органи на малкия таз.

Диагностициране на аднексит

Женска полова система

За диагностицирането на аднексит се използват методи като лапароскопия и ултразвукова диагностика. Прави се общ анализ на кръвта, който позволява да се открие наличието на инфекция в организма.

Общият анализ на урината също показва стойности извън нормата, което също свидетелства за развитието на възпалителен процес. Колкото по-рано се постави диагнозата аднексит, толкова по-добре ще протече лечението.

Лечение на аднексит

В зависимост от причинителя на заболяването, се прилага терапия с най-подходящите антибиотици, назначават се физиотерапия и лечебна гимнастика, закаляващи процедури. Храненето трябва да бъде рационално и витаминозно.

В никакъв случай не бива да се прилага самолечение, както и да се прекъсва назначеното лечение. При неспазване на лекарските предписания и преждевременно прекъсване на лечението при първите симптоми на подобрени, аднекситът може да се усложни и да се хронифицира. В случаите на сериозни усложнения може дори да се стигне до оперативно лечение.

В началото на лечението трябва да се избягват сексуалните контакти, а периодът на това въздържание се определя от лекуващия лекар. Не бива да се консумират пикантни храни и алергени, каквито са яйцата и шоколадът. Трябва да се наблегне на млечните продукти, защото калцият помага за намаляването на възпалението.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати