Оксифобия - страх от остри предмети

Оксифобия

Фобиите са неспецифични страхове, които преследват редица хора по света. Съществуват различни фобии, някои от които изключително странни и редки. Оксифобия е една от често разпространените фобии.

Изразява се в страх от остри предмети и може да обхване широк спектър от специфични страхове. Някои хора се страхуват по време на рязане да не наранят себе си или някой друг.

Страх от остри предмети

Много често трипанофобия – страх от медицински игли се класифицира като форма на оксифобия.

Както всички фобии, така и оксифобията има различни прояви. Някои се страхуват от остри ножове, готварски ножове, ловни ножове. Други хора се притесняват от всички видове ножове. Трети изпитват панически страх от всички обекти, които имат остри ръбове и форми.

В някои случаи магерокофобия /страх от готвене/ се свързва с оксифобия. Това се дължи на факта, че няма как да се приготви ястие без помощта на нож.

Хората с тази фобия използват ножа напълно неправилно, вярвайки, че ако го държат в края на дръжката си осигуряват безопасност.

Фобии

Това осигурява по-малко контрол върху ножа и в крайна сметка се увеличава риска от нараняване. Това единствено би усилило фобията. Оксифобията може драстично да ограничи възможността за изпълнение на обикновено задачи в ежедневието.

Както при всички фобии, нелекуваната оксифобия има тенденция да влошава с течение на времето. Например, лекият страх от много остри ножове постепенно нараства и обхваща игли за плетене, ножица и подобни остри предмети.

С назначаването на подходящо лечение, обикновено оксифобията се преодолява сравнително лесно. В повечето случаи се повлиява добре от кратка терапия.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати