Млечница

Млечница

Гъбичките са нормална и естествена част от храносмилателната система на всички хора. Когато настъпи дисбаланс във вътрешната страна на организма, настъпват инфекции.

Млечница представлява гъбична инфекция, която се появява в устната кухина и засяга предимно езика. Предизвиква се от гъбичката Кандида албиканс, която се развива по лигавицата на устната кухина и предизвиква гъбично възпаление.

Млечницата се наблюдава най-вече при новородените и малките бебета поради все още недобре развитата имунна система. Млечницата се среща и при възрастни хора с имунен дефицит, получен след химиотерапия, СПИН и редица други имунодефицитни състояния и заболявания.

Други причини за възникването на млечница са вагинална инфекция малко преди бременността; антибиотиците, които майката приема преди и по време на бременността; травми на гърдите и зърната; недостатъчна хигиена на кърмене; грешки в диетата на майката. Бебета на майки с диабет са по-податливи към развитието на млечница.

Млечница може да се прихване и в родилното отделение от други бебета, а като посредник се явяват неизмитите ръце на медицинските работници. Някои майки и бебета постоянно си разменят инфекцията, поради което тя не може отшуми.

Лечение на млечница

Взаимното заразяване не е задължително – има майки, които остават здрави, когато детето има млечница и обратното – някои кърмени бебета не се заразяват от гъбичната инфекция на своята майка.

Симптоми при млечница

Когато е в лека форма, заболяването предизвиква леки затруднения при хранене и гълтане. Наблюдават се общи симптоми като леко повишена температура, подуване на местните лимфни възли.

В редки случаи се появяват безпокойство и по-сериозна раздразнителност по време на хранене. Това обикновено се случва в по-тежките форми на гъбичната инфекция, когато е достигнала до етап да причинява афти.

Млечницата много често е обвинявана за нервност, раздразнителност и проблеми с храненето при бебето, но всъщност много рядко бива причина за подобно поведени при здравите кърмачета.

При здравите и добре развиващи се бебета млечницата създава незначителен дискомфорт и неудобство, но кърмещата майка може да изпита много силни болки, ако инфекцията засегне гърдите й.

Диагностициране на млечница

Симптоми при млечница

Диагнозата млечница се поставя след внимателен оглед на устната кухина на детето. Когато има съмнения за вида на причинителя може да се наложи изследване на секрет в лаборатория.

Лечение на млечница

Лечението, което обикновено се назначава при млечница, включва много внимателно почистване на налепите с помощта на марличка, потопена във воден разтвор на сода бикарбонат. По преценка на лекаря се предписват орални противогъбични медикаменти.

При наличие на инфекция трябва да се изваряват бибероните и шишетата за хранене, в продължение на поне 5 минути след всяка употреба. Трябва да се използват стерилни биберони, които да се сменят няколко пъти през деня. Обикновено, за да отшуми гъбичната инфекция са необходими няколко дни.

Млечницата е често срещано, но не съвсем безобидно заболяване, поради което трябва да се лекува своевременно, за да се избегнат усложнения.

Профилактика на млечница

Профилактиката на млечница се състои в изваряване на всички предмети, които детето слага в устата си – играчки, лъжички, биберони и др. Редовно всички играчки на детето се почистват с топла сапунена вода. Ръцете на бебето редовно трябва да се измиват с топла вода и сапун.

След хранене може да се почиства устата на детето с марличка – така остатъците от млякото се измиват и се избягва развитието на гъбички. Повишаването на естествените съпротивителни сили на бебето като естествено хранене и закаляване също допринася за предотвратяването появата на млечницата.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати