Лутрафобия - страх от видри

Фобия от видри

Видрата е хищен бозайник от семейство Порови, който се храни главно с риба. Излиза на сушата през нощта, търсейки мътещи или спящи птици. Тя е малко по-едра от котка, има симпатичен външен вид, с удължено тяло и дължина до 75 см.

Някои хора изпитват ирационален страх от видри. Този страх се нарича лутрафобия. Една от теориите за фобиите гласи, че човек биологически е програмиран да се страхува от различни неща. Затова не са изключени подобни редки фобии като лутрафобията.

Страх от видри

Въпреки че изглеждат малки и безобидни, видрите имат някои черти, които могат да бъдат опасни и отблъскващи. Затова лутрафобията не трябва да изглежда така странна.

Едно от нещата, които могат да отблъснат човек от тези животни е способността има да излъчват неприятна миризма, с която да отбелязват своите територии.

Видрите имат и много остри зъби и в никакъв случай не биха се поколебали да ги използват в защита. Естествено единственият начин за сблъсък с видра е във водата, но това са изключително редки случаи.

Лутрафобия

Някои хора изпитват лутрафобия именно от подобен неприятен сблъсък, а други развиват подобна фобия поради неизвестни причини.

Симптомите при лутрафобия са характерни - страх при вида на видра, изпотяване, сърцебиене, усещане за безпомощност, несвързан говор и други.

За щастие лутрафобия не е свързана с важен аспект от живота и може да се избягва във всеки един момент. Лицето единствено трябва да избягва водните басейни, където има видри.

Несъмнено лутрафобия е една от най-странните фобии, с които можем да се сблъскаме. Хората, които страдат от нея трябва да говорят със свои близки или приятели и естествено да избягват сблъсъка с малките животинки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати