Слънчев удар

Слънчев удар

Предразположеността на всеки човек за прегряване, особено в топлото време е различна. Тя зависи най-вече от два фактора – продължителността на прекараното време на слънце и общото здравословно състояние.

Извън тези два фактора, най-податливи на това състояние са деца и възрастни хора, страдащите от хронични сърдечно-съдови, бъбречни и белодробни заболявания. Употребата на определени видове медикаменти също повишава този риск.

В нормално състояние човешкото тяло генерира топлина, която е резултат от метаболизма. Организмът има способност да се освобождава от излишната топлина чрез кожата и процеса на изпотяване. Ако са налице анормални фактори като много висока температура, продължително излагане на слънце, тялото не успява да се справи с натрупаната топлина чрез защитните си механизми.

Слънчевият удар на практика е последната и най-тежка фаза на хипертермия – прегряване на тялото. Причината за слънчев удар е претопляне на мозъка от страна на инфрачервените лъчи. Това причинява прилив на кръв в мозъка и мозъчните обвивки, често придружен с кръвоизлизиви.

Висока темепратура

Необходимо е да се прави разлика между слънчев удар и топлинен удар. Тя се състои в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце. Топлинният удар е остро прегряване на организма, което се развива в резултат от високата температура на околната среда.

Съпровожда се с нарушения в терморегулацията. Чрез потта тялото се охлажда, но когато тази естествена система за охлаждане не работи може да настъпи прегряване и дори топлинен удар.

Симптоми при слънчев удар

Симптомите при слънчев удар включват отпадналост, главоболие, гадене и повръщане, световъртеж почти до припадък. Потоотделянето е увеличено, лицето се зачервява. Усещат се отпадналост и шум в ушите. В тежките случаи на слънчев удар се наблюдават халюцинации и дори гърчове.

Симптомите при топлиннен удар в първата фаза включват главоболие и отпадналост, гадене, повръщане и неволно потрепване на някои мускулни групи. В напредналата фаза на топлинен удар се появяват нарушение на тонуса и съзнанието; рязко покачване на телесната температура до стойности, които са над физиологичните; зачервяване на кожата без изпотяване.

Диагностициране на слънчев удар

Слънчевият удар е опасно състояние, което изисква навременна медицинска намеса. В противен случай може да се стигне до опасни последствия. Същото важи и за топлинния удар. Ако засегнатия не получи адекватна медицинска помощ при топлинен удар се стига до спиране на дишането и фатален изход.

Първа помощ при слънчев удар

Топлинен удар

При състояние на слънчев удар или топлинен удар най-важното нещо е да се окаже адекватна първа помощ. При слънчев удар пострадалото лице се пренася на сенчесто хладно и проветриво място. Поставя се в полуседнало положение и дрехите му се разхлабват. Трябва да се напръска с вода и на главата да се постави хладен компрес. Мокри кърпи се поставят и на корема, гърдите и гърба, дава му се вода. В лежащо състояние, пострадалият се транспортира в болница.

Човек с топлинен удар на първо място се изолира от топлината, а облеклото се премахва. Тялото се охлажда чрез увиване във влажен чаршаф. Поставят се бутилки и торбички със студена вода под мишниците, между краката и корема. Трябва да се приемат много течности. В лежащо положение, лицето се транспортира до болнично заведение.

При всички положения, каквато и първа помощ да се окаже, пострадалият трябва да се закара в болница, където лекарите да поемат лечението, за да се избегнат фатални последици.

Предпазване от слънчев удар

В горещините трябва да се пие достатъчно количество течности. Деца и възрастни хора не бива да се оставят в затворен автомобил в горещините. В жегата също така не бива да се пият напитки, които съдържат кофеин и алкохол.

При първите признаци на прегряване под слънчевите лъчи трябва да се потърси сянка или хладно помещение. Физическата работа или упражнения не са препоръчителни между 11 и 16 часа. В горещите летни дни подходящото облекло са леки и светли дрехи, широки и свободни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати