Реактивен артрит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Реактивен артрит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Реактивният артрит, познат още като синдром на Райтер представлява хронична форма на артрит. Характеризира се с възпаление на ставите и очите, възпаление на половата, пикочната и храносмилателната система.

Тази форма на артрита е наречена реактивен артрит, защото се смята, че се дължи на автоимунна атака срещу намиращи се в изброените системи инфекциозни агенти – най-често хламидии и бактерии.

Имунната система е генетично предразположена към ненормално силен имунен отговор при контакт с някои бактерии, които причиняват инфекции на червата и пикочо-половата система. Тази нетипична защитна реакция причинява спонтанно възпаление на очите и ставите.

Смята се, че реактивен артрит е системно ревматично заболяване. Това означава, че болестта може да предизвика възпаление на други органи освен ставите – очи, лигавицата на устата, белите дробове, сърцето, кожата и бъбреците. Реактивният артрит има много общи черти с други артритни заболявания като псориатичен артрит и болест на Бехтерев.

Причини за реактивен артрит

Синдром на Райтер

Все още не са напълно изяснени причините за реактивен артрит. Засега се знае, че генетично предразположената имунна система и въздействието й с определени инфекциозни агенти. Смята се, че при предразположените хора, инфекция на определени органи и системи с някои инфекциозни агенти предизвиква появата на заболяването.

Най-честите причинители на пикочо-полови инфекции, след които се развива реактивен артрит са хламидиите. Най-честите чревни инфекции, след които може да се наблюдава заболяването се причиняват от бактерии на родове шигела, салмонела, кампилобактер и йерсиния.

Реактивният артрит най-често се проявява при лица между 30 и 50-годишна възраст. Въпреки това може да засегне хора във всяка една възраст, дори и деца. Формата на реактивен артрит, която се развива след инфекция на пикочните пътища и половите органи засяга предимно мъже.

Симптоми при реактивен артрит

Симптомите на реактивен артрит се разделят на оплаквания от засегнатите стави и околоставните тъкани и оплаквания, които произлизат от други засегнати органи.

Първа група оплаквания – ставите, които най-често се засягат от възпалението са глезенните, коленните, китковите и малките стави. Обикновено засягането е асиметрично – поразена е само едната става.

Възпалените стави се характеризират с болка, скованост, подуване, затопляне, а понякога и зачервяване. Възпалението на гръбначният стълб може да предизвика болка и скованост, ограничение на движенията във врата, кръста или целия гръб.

Полова система

Възпалителните процеси нерядко засягат местата, където сухожилията на мускулите се захващат за костите. Това предизвиква болезненост и силна болка при съкращаване на определена мускулна група или отделен мускул.

Втората група оплаквания произхождат от засягането на други органи. Възпалението на бялата част на окото и ириса много често се срещат в ранните етапи на реактивен артрит.

Оплакванията могат да се обострят и да стихват периодично.

Възпалението на пикочните пътища обичайно засяга тяхната долна част. Характерни са парене и неразположение при уриниране, изтичане на гноевидна течност от главичката на пениса.

Засягането на пикочния мехур се характеризира с чести позиви за уриниране, чувство за неизпразнен мехур. Възпалението на дебелото черво протича с диария, гной или кръв в изпражненията, чести позиви за дефекация.

Диагностициране на реактивен артрит

Най-често провежданите изследвания са изследване на кръвта, имунологични изследвания, рентгенография. Назначават се и микробиологични изследвания на изпражнения, урина, намазка от шийка на матката и уретра.

Лечение на реактивен артрит

Лечението на заболяването има две основни цели – облекчаване на симптомите и атакуването на инфекцията, която причинява възпалението в ставите и другите органи.

Лечението на ставното възпаление се осъществява с физиотерапия и рехабилитация, назначаването на противовъзпалителните средства. Тези лекарства облекчават подуването, болката и зачервяването в ставите.

В редки случаи се прилагат потискащи имунитета лекарства. За повлияване на очното възпаление се използват противовъзпалителни мехлеми и капки, а за облекчаване на възпалението на външните полови органи се използват кортикостероидни мазила.

За съжаление, не винаги се постига окончателно излекуване. Повторното инфекциозно засягане на пикочо-половата система или червата отновно може да провокира реактивен артрит. В по-голямата част от случаите при навременно и правилно проведено лечение прогнозата е отлична. Напълно се възстановяват очите и засегнатите стави.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
52
41
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати