Слънчева алергия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258619
Слънчева алергия
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Слънчевата алергия представлява реакция на имунната система към слънчевите лъчи. Може да се появи във всяка една възраст, но най-често засяга хора между 20 и 40-годишна възраст. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете.

Като цяло понятието слънчева алергия не е медицински термин, но много често се използва от хората, които искат да опишат своето състояние. Медицинското наименование е полиморфна светлинна дерматоза. Много често се нарича и слънчева уртикария.

Около 15% от хората са изпитвали симптомите на слънчевата алергия. Трябва да се направи уточнение, че това не е същинска алергия, защото не възниква по характерния за една алергия начин.

Тя не води до образуване в организма на антитела, които да са насочени срещу определен алерген. По-скоро слънчевата алергия наподобява на кожните промени, които са предизвикани от алергична реакция.

Причини за слънчева алергия

Основната причина за възникване на това състояние са слънчевите лъчи и по-специално тяхното UV-лъчение – UVA и UVB лъчите. Предполага се, че заболяването се проявява в резултат на действието на дълговълновите UVA лъчи.

Обриви от слънце

Те взимат участие в изграждането на свободните радикали, които са силно токсични за живите клетки. Свободните радикали кислород играят важна роля за появата на слънчева алергия.

Някои медикаменти също могат да направят кожата по-чувствителна по отношение на слънчевата светлина. Слънцето може да започне да дразни кожата, ако е налице прием на някои диуретици, нестероидни противовъзпалителни средства, препарати за понижаване на кръвната захар.

Макар да звучи невероятно, слънчева алергия може да е провокирана от слънцезащитни кремове, които съдържат специфичен компонент, наречен парааминобензонова киселина.

Когато тази киселина е в контакт с ултравиолетовите лъчи може да се получи силна алергична реакция. Най-често това може да случи на малки деца, защото тяхната кожа е твърде нежна и изключително чувствителна.

Симптоми при слънчева алергия

Симптомите при слънчева алергия са най-силно изразени след дълъг период от време, в който не е имало излагане на слънчева светлина. Обикновено това става през пролетните дни или в първите дни на лятната почивка.

По самата повърхност на кожата започва да се формира силно сърбящ и петнист обрив. Той може да се появи няколко часа след излагането на директна слънчева светлина по лицето, врата, деколтето, краката и ръцете. При децата обривът е най-вече по лицето.

Втората фаза на слънчевата алергия е образуването на папули и малки мехури с бистра течност в засегнатия кожен участък. Кожните изменения могат да варират в много голям диапазон при различните хора.

Слънчево изгаряне

Диагностициране на слънчева алергия

Необходимо е да се направи консултация със специалист дерматолог, който да постави диагнозата и да назначи подходящо лечение за облекчаване на симптомите.

Лечение на слънчева алергия

Първата и най-важна стъпка в преодоляването на слънчева алергия е предпазването на кожата от слънчевите лъчи. Подходящото облекло през летните месеци включва шапка, очила, дълги панталони, лека риза.

Кожата не бива да се излага на слънце в часовия интервал 11-15 ч, защото именно тогава UV-лъчението достига своя максимум. Задължително е използването на слънцезащитни кремове с висок фактор.

Понякога се налага назначаването на медикаментозна терапия. При много силен сърбеж и значително изразени кожни проблеми, се назначават антибиотици, които имат за цел възпрепятстването на възпалителна реакция. Антихистаминовите препарати имат благоприятно действие по отношение облекчаване на сърбежа.

Метод, с който всеки може да облекчи симптомите си, е изстудяването на засегнатите участъци с компреси или лед, който е увит в кърпа.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати