Койнонифобия - страх от стаи

Койнонифобия

Койнонифобията представлява ирационален страх от стаи. Това е специфична фобия, която се свързва с клаустрофобия или страх от затворени пространства.

Койнонофобията може да се развие при хора с определени психични разстройства, както и поради минали травматични събития.

Несъмнено койнонифобия е неспецифична фобия, която не се среща често. Койнононифобията може да се разглежда и като страх от стаи, пълни с хора.

Страх от затворени помещения

Подобно на другите фобии, симптомите при койнонифобия варират и предимно зависят от степента на страх на засегнатото лице.

Това могат да бъдат паника, изпотяване, тревожност, сърцебиене, задух, сухота в устата, треперене и др. Колкото по-силен е страхът, толкова по-тежки са симптомите.

Фобия от затворени помещения

Поведението на лицата с койнонифобия в стая може да предизвика паника и в околните. Крайно силният страх може да накара засегнатите да живеят на улицата или сред природата.

Поради тази причина койнонифобия не бива да се пренебрегва, а трябва да се потърси специализирана помощ.

Лечението на койнонифобията трябва да се проведе от психолог. Назначава се когнитивно-поведенческа терапия, търсят се главните причини за възникване на тази фобия.

Постепенно лицето трябва да започне да преодолява своите страхове и да осъзнае, че няма причина за болестния страх, който го преследва. С течение на времето страхът трябва да се замени с увереност.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати