Менорагия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Обилна менструация
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Нормалната менструация се появява на около всеки 28 дни, продължава 4-5 дни и се характеризира с обща кръвозагуба от 60 до 250 мл. Менструалните цикли могат да бъдат нередовни и редовни, болезнени или неболезнени, къси или дълги, но въпреки всичко да се считат за нормални.

Менорагията представлява обилна менструация, която продължава по-дълго от 8 дни, измокря дамската превръзка или тампона за час или е съпроводена с големи съсиреци.

Почти всяка една жена получава пред определен период в своите репродуктивни години обилно менструално течение. Някои жени имат подобни обилни менструации всеки месец.

Причини за менорагия

В някои случаи причините за менорагия остават неизяснени. В около 80% от случаите обаче менорагията е породена от миома на матката и хормонален дисбаланс.

Първата и основна причина за менорагия е нарушен хормонален баланс. При нормалният менструален цикъл, балансът между прогестерон и естрогени регулира изграждането на повърхностния слой на матката, който по време на менструация се излющва.

Ако настъпи нарушение в хормоналния баланс, този повърхностен слой нараства твърде много и отпада по време на менструацията, което провокира силното кръвотечение. Това най-често се среща при млади момичета или при жени, които навлизат в менопаузата.

Миомата на матката представлява доброкачествен тумор, който се появява през репродуктивните години. Миомният възел може да предизвика по-обилни и продължителни кръвотечения. Другата причина за менорагия са полипите – също доброкачествени образувания върху стената на матката.

Следващата възможна са кисти на яйниците. Това са изпълнени с течност торбички, които се развиват върху или в яйчника. Те са доброкачествени и рядко могат да причинят обилни менструации.

Понякога противозачатъчните спирали провокират по-силно кръвотечение. В тези случаи, те трябва да се премахнат. Прием на някои медикаменти, ендометриоза, бъбречни и чернодробни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза могат да са причина за менорагия.

В най-тежките случаи, причината за менорагия са някои видове рак – рак на матката, яйчниците и шийката на матката могат да се проявят с обилно кървене.

Симптоми при менорагия

Първият и най-важен симптом при менорагия е наличие на силно менструално кървене, което измокря дамската превръзка/тампона за около час, в продължение на няколко последователни часа.

Менорагия

Други критерии, при които може да се говори за менорагия са по-дълга от 8 дни менструация; нередовни периоди на начало и край; кръвотечение с големи съсиреци; постоянна болка ниско в корема по време на цикъл. Всяко едно абнормно менструално течение трябва да бъде повод за консултация с гинеколог, за да се избегнат усложнения.

Диагностициране на менорагия

Поставянето на диагнозата се извършва от гинеколог, който на базата на гореизброените симптоми установява наличието на менорагия. Тъй като менорагията не е заболяване, а симптом за наличието на такова, специалистът трябва да направи допълни изследвания, за да уточни какъв е проблемът.

Лечение на менорагия

Лечението на менорагия бива два вида – медикаментозно и оперативно. Противозачатъчните таблетки се използват за решаване на много гинекологични проблеми, включително и менорагия. Те регулират овулацията и менструацията. В зависимост от причината за менорагия могат да се назначат железни препарати, прогестерон и др.

Хирургичното лечение се състои в разширяване шийката на матката и изстъргване на външния ѝ слой, който се свързва с обилното кръвотечение; отстраняване на ендометриума; отстраняване на полипите; премахване на матката.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати