Трихинелоза

Трихинелоза

Трихинелоза представлява паразитно заболяване, което е причинено от Trichinella spiralis. Заболяването протича с втрисане, повишение на температурата, мускулни болки и отоци в областта на лицето.

Трихинела спиралис се отнася към кръглите червеи. Към рода Trichinella се отнасят още няколко вида, които са патогенни за човека. Гостоприемници на паразитите са както хората, така и много домашни и диви животни.

Най-често хората се заразяват с трихинелоза при консумация на недобре термично обработено свинско месо. Има и редица случаи на зараза от дивеч. Животните от своя страна се заразяват при ядене на заразени гризачи, но не само.

В заразеното месо се съдържа капсулки с паразитите. При попадането им в стомашния тракт паразитите се освобождават и за много кратко време стават в полово зрели форми.

Следва размножаване и раждане на живи ларви. Тези ларви са способни да преминат през чревната лигавица и да се разпространят в целия организъм по лимфен път. Най-често обаче се локализират в мускулатурата на гостоприемника.

Симптоми при трихинелоза

Инкубационният период на заразата е от два дни до месец и половина. Тежестта на заразата зависи от количеството погълнато месо и концентрацията на паразити в него.

Състоянието на организма също играе роля. В повечето случаи 2-3 дни след консумация на заразеното месо се появяват болки с коликообразен характер, гадене и диария.

Следват оплаквания от общ характер, които включват безсилие, отпадналост, висока температура, втрисане, отоци по лицето, най-вече на клепачите. Много рядко отоците могат да обхванат тялото и крайниците.

Кратко време след предходните симптоми се появяват и болки по мускулите, които засягат очедвигателния апарат, дъвкателните и гълтателни мускули, след което и дихателните, тези в областта на корема и крайниците.

Сурово месо

При засягане на други органи се наблюдава симптоматика, свързана със засегнатия орган – миокардит, бронхопневмония, суха или влажна кашлица, храчене на кръв. В редки случаи се наблюдават енцефалити и менингити.

Диагностициране на трихинелоза

Трихинелоза протича с характерна клинична картина. За поставянето на диагнозата от изключително значение са данните за консумация на свинско месо. От лабораторните изследвания се поставя диагнозата с точност.

Изследване на фекалии има смисъл само до 48 часа след заразяването. Висока диагностична стойност има биопсия на мускулатурата, но до подобно инвазивно изследване се стига много рядко. Важно е и изследването на консумираното месо.

Лечение на трихинелоза

Мебендазол е първото средство на избор за лечение на трихинелоза. Той се използва за третиране както на формите в чревния тракт, така и онези, които са инкапсулирани. Той се приема за период от 10 дни до 2 седмици. Допълнително може да се приложат симптоматични средства.

Освен бързото диагностиране и лечение, при откриването на трихинелоза сред други хора, трябва да се вземат адекватни мерки за предотвратяването разпространяването на заболяването.

Превенция на трихинелоза

Не бива да се консумира дивечово месо, което не е прегледано от ветеринарни власти. Месото от свине, заразени с трихинелоза, се изгаря.

Домашните свине не бива да се пускат по дворове, животински гробища, сметища и др. Убитият вреден дивеч, като порове, чакали, вълци да се заравя дълбоко в земята.

Препоръчва се да се консумира месо, което е преминало ветеринарен контрол. Термичната обработка също е много важна. Това включва загряването до над 70 градуса за няколко минути.

Замразяването до под минус 30 градуса за една седмица унищожава паразитите при домашните животни. Неефективни при борба с трихинелоза са осоляване, опушване, обработка в микровълнова.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари