Гастроентерит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Гастроентерит
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Гастроентерит представлява заболяване с възпалителен характер, което засяга стомаха и червата. Причините за възникване на гастроентерит са най-разнообразни. Основният симптом на заболяването е диария. Тежестта на състоянието е различна – от лека до животозастрашаваща.

Най-често срещаните причини за възникване на гастроентерит са бактериите и вирусите. Те са изключително заразни и лесно се разпространяват чрез заразена храна и вода. Инфекцията може да се предаде от човек на човек по фекално-орален път. Това най-често се случва при замърсяване на храната с мръсни и неизмити ръце, както и при лоша хигиена.

Видове гастроентерит

Според причинителите, гастроентеритите се разделят на 4 основни вида:

Бактериален гастроентерит – главните бактерии, които го предизвикват са стафилококи, ешерихия коли, салмонела, шигела и др.

Вирусен гастроентерит – ротавируси и норавируси са най-честите причинители.

Еозинофилен гастроентерит – това е много рядък вид гастроентерит, който може да се срещне както при възрастни, така и при деца. Все още не е напълно уточнена причината за неговото възникване, но се открива определена връзка с хранителни алергии.

Диария

Паразитарен гастроентерит – причинители са паразити, които попадат в човешкия организъм с храната.

Причини за гастроентерит

Както споменахме, причините за възникване на гастроентерит са различни, но най-честите са вируси и бактерии. Те са изключително заразни и се разпространяват чрез вода или храна.

Гастроентерит, който е причинен от вируси, трае 1-2 дни. Ако обаче е породен от бактерии, може да продължи много по-дълго време. От 50 до 70% на вирусните гастроентерити при възрастни хора се причиняват от норовируси.

Те са изключително заразни и се разпространяват бързо. Заразяването става чрез консумацията на заразена храна. Възможно е човек да се инфектира, като докосва замърсени предмети и след това поставя ръце в устата си. Друг много чест причинител на вирусен гастроентерит са ротавирусите. Те предимно засягат деца в ранна детска възраст и могат да доведат до тежко обезводняване.

За разлика от вирусните, бактериалните гастроентерити протичат много по-тежко, често водят до сериозни усложнения, а инфекцията може да порази и други органи. Инфекция с ешерихия коли може да причини тежки усложнения от страна на бъбреците.

Гадене

Заразяването със салмонела най-често става при консумация на заразена храна, но може да се случи и при близък контакт с влечуги и птици, които вече са носители на тази бактерия.

Инфектирането с шигела става чрез консумация на заразена храна и вода, плуване в замърсени басейни и хомосексуални контакти между мъже.

За разлика от вирусните и бактериалните, паразитните гастроентерити са по-рядко срещани. Човек може да се зарази с тях при прием на заразена вода или при плуване в заразени басейни.

Симптоми при гастроентерит

Основните симптоми на гастроентерит са повръщане и диария. Диарията може да бъде лека до много тежка. Други симптоми са леко повишена температура и болки в корема, които нарастват постепенно и отминават след изхождане.

Сериозни симптоми, които изискват задължителна медицинска помощ са наличие на кръв в изпражненията; температура, която надвишава 40 градуса; болезнен и подут корем; повръщане, което продължава повече от 2 дни. Белезите на дехидратация – замаяност, отпадналост, суха кожа, намалено изпотяване, намаляване на отделената урина, са също много опасни.

Диагностициране на гастроентерит

Гастроентерит се проявява с характерни симптоми, поради което данните за оплакванията в повечето случаи са достатъчни. Не са необходими специфични изследвания.

Вода

Причинителят на гастроентерита се търси в проба от изпражненията. Изследването кръвта и електролити също е от значение. От значение са данните за пътуванията, прием на антибиотици, контакт с отрови и дразнещи вещества, консумация на съмнителна храна, промяна в диетата.

Лечение на гастроентерит

Лечението на различните видове гастроентерит преди всичко е поддържащо. Необходимо е да се приема голямо количество течности, а при невъзможност за прием през устата, те се назначават интравенозно, като болният трябва да се намира в болнична обстановка.

Не се препоръчва назначаването на антидиарийни препарати, защото те намаляват перисталтиката на червата и се увеличава рискът от нахлуване на бактериите от червата в кръвта. При необходимост се назначават препарати против повръщане.

Пробиотици подпомагат по-бързото възстановяване на нормалната чревна флора. Когато се установи кой е бактериалният причинител, се назначават подходящи антибиотици.

Предпазване от гастроентерит

Спазването на лична хигиена и редовното измиване на ръцете са от най-голямо значение в профилактиката на различните видове гастроентерит. Храната трябва да се измива старателно и да преминава през необходимата термична обработка. Плуването в открити водни басейни по възможност трябва да се избягва, заради опасността от поглъщане на замърсена вода.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати