Белодробен абсцес

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Белодробен абцес
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Белодробен абсцес представлява остро и тежко нагнояване, което протича с разпад на белодробната тъкан и образуване на кухина, около която с течение на времето се образува капсула. Белодробният абсцес се среща по-често при мъже. В повечето случаи става въпрос за остър единичен абсцес, но не е изключено едновременно да се образуват няколко абсцеса.

В развитието на белодробния абсцес се различават два основни стадия. Първият стадий се нарича пневмотичен и обхваща етапа до пробива на абсцеса в бронх.

Вторият стадий е познат като стадий на открит гнойник – след пробив в бронха се образува кухина, която е пълна с гной и некротични материали.

Най-честите причини за възникването на белодробен абсцес са бактерии. В по-редки случаи причинители са бактерии и някои гъби. За развитието на белодробен абсцес от голямо значение са наличие на остър възпалитен процес; нарушение на кръвоснабдяването на белодробната тъкан; нарушена бактериална проходимост.

Основен предразполагащ фактор за белодробен абсцес е наличието на инфектирана слуз, гной и кръв. Към предразполагащите фактори се отнасят и бронхиектазии, пневмонии, тумори, кисти, сепсис, остеомиелит, тромбофлебит, инфекциозен ендокардит и др. Има и някои общи предразполагащи фактори като оперативни интервенции, тумори, диабет, имуносупресивно лечение.

Остър белодробен абцес

Видове белодробен абсцес

Остър белодробен абсцес – представлява гноен разпад на определен участък от белодробния паренхим, който формира една или повече гнойни кухини, заобиколени от възпалително инфилтрирана белодробна тъкан.

Хроничен белодробен абсцес – характеризира се с добре оформена абсцесна кухина, която съдържа гной, отделена от околната тъкан с фиброзна капсулка.

Симптоми при белодробен абсцес

Болестта има остро начало като пневмония. Температурата бързо се покачва до и над 40 градуса, наблюдават се болка в гръдния кош, втрисания, задух и много силна кашлица. При пробив на абсцеса се появяват обилни кръвенисти, жълто-кафяви храчки и настъпва подобрение.

При провеждане на неефективно лечение, белодробният абсцес става хроничен, а отделянето на храчки става постоянно. Хроничният белодробен абсцес се характеризира с периоди на обостряния и усложнения.

Пневмония

При първите признаци на белодробният абсцес, болният трябва да се постави на покой. Стаята трябва да бъде със затоплен и овлажнен въздух, далеч от опушени места.

Диагностициране на белодробен абсцес

Поставянето на диагнозата се извършва въз основа на снетата анамнеза, рентгенография, физикална находка и получените резултати от бронхография и бронхоскопия.

Лечение на белодробен абсцес

Острият белодробен абсцес изисква провеждането на активно болнично лечение. Назначават се широкоспектърни антибактериални препарати – антбиотици и химиотерапевтици. Прилага се още кислород и отхрачващи бронхолитици. При необходимост се прави пункция. Единичният хроничен белодробен абсцес се лекува по оперативен път.

При ранно и активно лечение на острия белодробен абсцес, прогнозата е много добра. Прогнозата на хроничната форма и при настъпили усложнения е твърде неблагоприятна.

Профилактиката на белодробния абсцес се състои в избягването на контакт с инфекциозно болни лица, навременно и ефективно лечение на инфекциите на дихателната система.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати