Скорбут

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Скорбут
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Скорбутът е сериозно заболяване, което засяга целия организъм и се дължи на хроничен дефицит на витамин С. Това причислява скорбутът към видовете авитаминоза и може да бъде наричан авитаминоза С.

Заболяването възниква в условия на продължително ограничаване на приема на храна и лишаване от свежи зеленчуци и плодове.

Може да се каже, че скорбутът засяга предимно бедните хора, алкохолиците и психично болните лица. Скорбутът може да порази лица, които страдат от булимия и анорексия, среща се и при тийнейджъри.

Може да се срещне и при възрастни хора, чиято способност за абсорбция на витамин С е намаляла силно от лоша диета или прекален прием на антибиотици.

Интересно е, че дори бебета, които не са кърмени от здрава майка могат да покажат признаци на скорбут. Все пак повечето бебешки формули са подсилени с витамин С, въпреки че не са много подходящи заради токсичните добавки.

В миналото скорбутът е бил най-срещан при моряци и пътешественици. Появата на скорбута до голяма степен е намаляла от 18 век досега. В наши дни може да се развие в условията на трайно недохранване.

Липса на витамин C

Скорбутът, както стана ясно, се развива поради липсата на витамин С, който е жизнено необходим за протичането на голям брой процеси, извършващи се във всички тъкани на тялото.

В резултат на това редица тъкани са сериозно засегнати. Витамин С участва в синтеза на колаген, поради което липсата му се отразява най-вече на костите и кръвоносните съдове.

Симптоми при скорбут

След продължително лишаване от храни с витамин С, постепенно започват се проявяват симптомите на скорбут. Заболяването започва с цялостно неразположение и летаргия. След един до три месеца се появяват задух и болки в костите.

Анорексия

Възможно е да се наблюдават и други болести прояви като загрубяване на кожата, болки в мускулите, психични промени, трудно зарастване на раните. Особено характерни прояви за скорбута са кървенето от носа и венците, след което зъбите започват да се клатят.

В късните етапи на скорбута се наблюдават отоци по цялото тяло, жълтеница, треска, невропатия, конвулсии, понижено отделяне на урина. Ако не се внесе навреме витамин С в организма, скорбутът може да бъде с фатален изход.

В около 75% от случаите като допълнителен утежняващ фактор се открива анемия. Като допълнително принасящи фактори за анемията се считат дефицитът на желязо и фолиева киселина. Други фактори, които допринасят за развитието на анемия при скорбут, са загубата на кръв и повишена деструкция на еритроцитите.

Диагностициране на скорбут

Карфиол и зеле

Тъй като скорбутът има специфична клинична картина, специалистът може да го диагностицира сравнително лесно. Информацията за хранителния прием също е от голяма полза. Ранното диагностициране на скорбута е важно за човешкия живот.

Лечение на скорбут

Веднага след диагностицирането на скорбут трябва да се започне лечение. То включва внасяне на витамин С в организма под формата на лекарствени продукти и увеличен внос чрез хранителните продукти. Важно е да се отбележи, че нелекуваният скорбут завършва със смърт.

Появата на скорбут може да бъде предотвратена много лесно – чрез здравословно хранене и редовен прием на храни, които са богати на витамин С.

Източници на витамин С

Отлични източници на витамин С са цитрусовите плодове, зеленчуците /броколи, зеле, домати, карфиол, ряпа, спанак и други тъмнолистни зеленчуци/. Други плодове, които могат да се похвалят със завидно количество витамин С са ягоди, киви, ананас, манго, пъпеш, горски плодове.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest