Алалия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Апалия
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Алалия представлява термин, с който се обозначава липса или недоразвитие на речта, възникващо в резултат на органични поражения на централната нервна система.

Много често се смята, че причината за алалия е недоразвитие или поражение на речевите области в лявото полукълбо на мозъка, което е настъпило по време на вътреутробния или ранния период на развитие на детето.

В последствие, когато все пак настъпи овладяване на речта, при тези тези деца се проявяват други затруднения – обогатяване на речта става много бавно, трудно се образуват фрази, а когато това се случи, те са объркани. Много често в думите се наблюдават изпускания и замени на един звук с друг.

Различават се две основни форми на алалията – моторна и сензорна. При моторната алалия се наблюдава недоразвитие на активната реч, докато при сензорната има недоразвитие на разбирането на речта.

Симптоми при алалия

Съществуват три нива на недоразвитие на речта, всяко едно от които се проявява с определени симптоми. В първото ниво на общото недоразвитие на речта активният речник е в зачатък, а с една дума се обозначават различни предмети и действия.

Говорни нарушения

Звуковата и сричковата структура на думата е неправилна. Детето произнася правилно само гласните и някои от съгласните звукове.

Във второто ниво на алалията се наблюдава речник, който включва предимно глаголи и съществителни. Детето използва прости фрази с неправилен словоред. Артикулацията е силно нарушена.

В третото ниво активният речник е добре развит, но някои думи се употребяват с неточно значение. При използването на предлози все още се допускат грешки. Разбирането е на сравнително добро ниво, но може да се наблюдава смесване на думи, близки по значение.

Диагностициране на алалия

Поставянето на диагнозата алалия се извършва на базата на няколко критерия. Първият е закъсняване на развитието на езика и речта. Детето има желание за комуникация, но има невъзможност за осъществяване на такава.

Специалистът взема предвид и по-горе изброените симптоми. Необходимо е алалия да разграничи от лека умствена изостаналост, трябва да е направи изследване на IQ. Другите заболявания, които трябва да се отхвърлят са аутизъм и глухонемота.

Лечение на алалия

Проблеми с речта

Лечението задължително се провежда от логопед. Трябва да се проведе активна работа по обогатяване, затвърждаване и активизирането на речниковия запас на детето. Това изисква партнирането на логопеда и с родителите на засегнатото дете. Връзката между логопеда, детето и родителите е от особена важност за успеха на целия терапевтичен процес.

За да успее детето да придобие определен активен речник от най-обикновени за произношение, но често употребявани думи е необходимо да се работи много внимателно и търпеливо, както и да се използват разнообразни техники. Всеки път трябва да се назовават срещаните предмети – картини, играчки, макети.

Лечението на апалия се извършва в приятна за детето среда и в игрова форма, без да се натоварва. Не бива да се изисква от него справянето с твърде тежки задачи.

Когато вече детето овладее известно количество думи, може да се премине и към етапа на свързаната реч. Родителите отново трябва да бъдат много активни и да спомогнат за затвърдяването на уменията.

Първоначално, когато извършват определено действие, те могат да го съпровождат и с реч, лесна за запомняне. След това постепенно се изисква същото и от детето.

В началото се търси отговор само с две думи – съществително и глагол, но в по-напреднал етап се въвеждат прилагателните и другите части на речта. Така постепенно и без травми детето увеличава своя словесен запас и започва да образува фразова реч.

Другият изключително важен момент в лечението е да се отчитат речевите възможности на малчугана на всеки конкретен етап от развитието. Не е препоръчително детето да се претрупва с речев материал, защото в някои случаи това може да доведе до заекване.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати