Фибромиалгия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Фибромиалгия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Фибромиалгия представлява заболяване, при което главният мозък изменя своите функции по отношение на изпитваната чувствителност. Това е едно от най-често срещаните заболявания, които са близки до артрит.

Заболеваемостта от фибромиалгия се нарежда непосредствено след остеоартрит, но заболяването все още не се разпознава и разбира добре. По своята същност фибромиалгия е ревматично заболяване, което причинява оплаквания като мускулни и ставни болки, както и хронична умора.

Фибромиалгия предразполага към социално изолиране и изпадане в депресия. То буквално може да изцеди психическите и физическите сили на засегнатия човек, което неминуемо се отразява и на работоспособността.

Фибромиалгията се среща 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Засяга възрастовата група от 25 до 60 години. Според статистиките, около 12 млн. американци страдат от фибромиалгия.

Симптоми при фибромиалгия

При фибромиалгия се наблюдава широк комплекс от симптоми. Те се изразяват в тревожност и депресия, нарастваща чувствителност или болка в определени точки на тялото, неконтролируемо и съвсем безпричинно чувство на умора.

Симптоми при фибромиалгия

Специфичен симптом за фибромиалгия е, че може да се усеща болка във всички части на тялото. Има силна болезненост при натиск на определени точки, които са симетрично разположени – раменните, тазовите стави и др. При фибромиалгията може да се наблюдават разстройство на съня, влошено настроение и отоци по тялото.

Мускулите се усещат така, сякаш са претоварени от тежка физическа дейност, но без да съществува такава. В някои случаи те горят или се усеща дълбока и рязка болка. Някои хора изпитват болка в областта на врата, прешлените на раменете, таза и гърба. Това прави почти невъзможно спортуването и спокойния сън.

Други симптоми при фибромиалгия са депресия и тревожност, умора, проблеми със съня, хронично главоболие, абдоминална болка, силна чувствителност към студено или горещ, сухота в очите, устната и носната кухина, неспособност за концентриране, скованост, болезнена менструация, раздразнени черва, изпускане на урина, изтръпване или вкочаненост на пръстите.

Симптомите при фибромиалгия са подобни на тези при тендинит, бурсит и остеоартрит. Ето затова някои специалисти я прибавят към групата на артритните болести.

Важна разлика е, че при тендинита и бурсита болката се локализира само в определена част на тялото, докато при фибромиалгия, болката се изпитва едновременно по различни части на тялото.

Диагностициране на фибромиалгия

Поставянето на диагнозата фибромиалгия се извършва на база анамнезата и обстоен преглед на пациента. Не съществуват специфични тестове, които да докажат това заболяване, поради което то много често остава неразпознато.

За да се изключи по-сериозно заболяване, лекарят може да назначи изследвания като пълна кръвна картина, щитовидни хормони, кръвна захар и редица други по негова преценка.

Акупунктура

При поставянето на диагнозата фибромиалгия, специалистът се ориентира по това, че симптомите на заболяването персистират най-малко на три месеца.

Лечение на фибромиалгия

За съжаление, не съществува специфично лечение за коварното заболяване фибромиалгия. Терапията, която може да се приложи включва лечебна гимнастика, психотерапия и прием на определени медикаменти.

Лекарствените препарати се назначават според симптомите на отделния пациент. Нестероидните противовъзпалителни медикаменти не дават ефект срещу фибромиалгия.

Все още не е достатъчно изследван ефектът от алтернативните методи за лечение на фибромиалгията. Все пак, категорично може да се каже, че терапевтичният масаж на цялото тяло дава желани резултати. Той облекчава неприятното усещане за мускулна болка и освобождава напрежението в определени точки на тялото.

Това намалява както мускулните спазми, така и усещането за болка. Други методи, които могат да се изпробват са акупунктура, хипноза, манипулации за облекчаване на болката в гръбначния стълб и ставите.

Не на последно място, много важна част от терапевтичната програма е ежедневното отделяне на време за релакс и почивка.

Дълбокото дишане и отпускането на мускулите спомагат за намаляването на стреса. Необходимо е да се отделя достатъчно време за сън, а вечеря да се ляга по едно и също време.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest