ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Полипи на дебелото черво

Полипи на дебелото черво

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Полипи на дебелото черво
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Полипите на дебелото черво представляват доброкачествени образувания, които имат различни морфологични особености. В зависимост от тези особености и еволюцията на полипите, се определя поведението на лекаря в отделните случаи. Най-често се срещата аденоми и хиперпластични полипи.

Потенциален злокачествен характер е налице само при първите, докато при вторите е много малко вероятен. Полипите могат да бъдат много на брой.

Полипите са едни от най-честите новообраузвания на червата и се срещат при 15-20% от възрастното население. Ясно доказана е връзката на полипите с рак на дебелото черво.

Най-висок малигнен /раков/ потенциал са аденомите, които притежават вилозан структура. Причините за тяхната поява са спорни. Въпреки това, все по-голямо внимание се обръща на факторите, които водят до рак на дебелото черво.

Ролята на грешките в храненето /прекалява с животински мазнини, ниско съдържание на фибри в храната, рафинираната захар/ оказват голяма роля върху дебелото черво.

Като цяло рисковите фактори за появата на полипи са възпалителни чревни заболявания, генетична предразположеност, напредването на възрастта, употребата на алкохол и тютюнопушене, повишеното тегло, неправилното хранене, затлъстяване, заседналия начин на живот.

Симптоми при полипи на дебелото черво

Полипи дебело черво

В много случаи полипите на дебелото черво не предизвикват никакви болестни симптоми и се откриват при профилактичен преглед. Характерни симптоми при полипите са кървене, отделяне на слуз, чревна непроходимост.

Не е изключено да се наблюдава промяна в навиците на изхожданията, появява се диария, която много рядко може да бъде така изразена, че да се стигне до белтъчни и електролитни промени.

Диагностициране на полипи на дебелото черво

Полипите на дебелото черво биват откривани във връзка с определени клинични оплаквания, но много често това се случва при изследване по друг повод.

Диагнозата се поставя след провеждането на рентгено-контрастно изследване и най-вече след ендоскопия. Благодарение на ендоскопията се получава най-прецизна информация относно броя, разположението и големината на полипите.

Лечение на полипи на дебелото черво

Лечението на полипи на дебелото черво се състои в тяхното премахване. При единични и малки по размери полипи, отстраняването им се извършва по ендоскопски път.

Боб, леща

Когато полипите на дебелото черво имат малигнен характер може да се наложи отстраняването на част от дебелото черво. След това е много важно и проследяването на състоянието. Препоръчва се провеждането на ендоскопия още в рамките на втория месец.

Хранене при полипи на дебелото черво

Според повечето изследвания приемът на повече храни, богати на фибри, предпазва от образуването на полипи. Препоръчва се консумацията на бобови култури, кафяв ориз, зеленчуци, плодове. Пресните плодове и зеленчуци създават по-активна перисталтика.

Трябва да се избягват пържените храни. Колкото по-дълго се обработва термично храната, толкова повече мазнините в нея се превръщат в канцерогенни за дебелото черво.

Необходимо е да се заложи и на микроелементи като витамин D, селен и калций. Спортът също е изключително важен фактор за предпазване от полипи на дебелото черво.

Предпазване от полипи на дебелото черво

Целта на съвременната медицина, която в едни страни е постигната до определена степен, а в други не е, е обществото масово да се подлага на профилактични изследвания за образувания на дебелото черво. Откриването на полипи на дебелото черво при профилактичен преглед, без данни за малигнизация са по-лесни за лечение и прогнозата е много добра.

Скринингът включва ежегодно изследване за окултно кървене от чревния тракт след навършването на 50-годишна възраст. При високо рискови лица прегледите трябва да започнат много по-рано. Всеки един нетипичен дискомфорт изисква посещение при лекар.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
55
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати