ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Аритмофобия - страх от числа

Аритмофобия - страх от числа

Аритмофобия

Фобиите са патологични страхове, които могат да се превърнат в значим източник на разстройство, повлиявайки дори върху социалното функциониране.

Тези страхове не бива да се пренебрегват, за да се избегне бъдещо влошаване на психическото състояние.

Една от най-странните и рядко срещани фобии е аритмофобия. Аритмофобията представлява ирационален страх от числа и математика. Страдащите от аритмофобия изпадат в паника при вида на числа и математически понятия.

Това е състояние, при което мозъкът буквално отказва да асимилира цифрите и човек остава много разочарован, защото не успява да постига желаните резултати.

Някои хора смятат, че аритмофобията е вид дислексия. Проблемът се крие в това, че аритметиката изисква логика, а нашите мозъци не са програмирани да работят в особено логичен ред.

Страх от числа

Това предизвиква редица обърквания и усложнения по отношенията на числата и математиката.

Аритмофобията притежава различни измерения. Може да се изразява в страх от определени числа или от прекалено големи числа, които мозъкът не може да асимилира.

Аритмофобията се среща предимно при учениците. Възможно е да е провокирана от лошо държание на учителя по време на някое занятие. Така всеки път, когато детето се опитва да пресметне нещо, се връща в неприятния момент.

Аритмофобията може да бъде свързана със страх от невъзможност за решаване на поставената задача. Каквато и да е причината за възникването на фобията, необходимо е да ѝ се обърне по-специално внимание.

По-голямата част от фобиите може да се излекуват с помощта на редица психологически методи. Доста популярен метод за преодоляване на патологичните страхове е хипнозата.

Преодоляването на фобията е особено важно, защото подобен ирационален страх може сериозно да влоши качеството на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати