Пукане на капиляри

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258862
Спукани капиляри
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Капилярите представляват най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло. Те са краят на артериалната система. За разлика от вените и артериите, капилярите са много по-тънки. Това обаче съвсем не омаловажава тяхната роля.

Капилярите са много важни, защото благодарение на тях хранителните вещества и кислородът в кръвта могат да достигнат до всички тъкани в тялото. По този начин артериите осигуряват нормалното функциониране и обновяването на органите.

Капилярите са важна част от тялото, но за сметка на това създават и редица проблеми. Повишаването чупливостта на стените на капилярите много често води до проблеми, които причиняват както козметични, така и здравословни дефекти.

Твърди се, че около 1/3 от хората с разширени и мрежовидни капиляри по краката, в по-късен етап от живота започват да страдат и от разширени вени.

Ето защо проблемите с капилярите и спуканите капиляри не бива да се пренебрегват. Правилното и навременно третиране на проблемите с капилярите е задължително.

Причини за пукане на капиляри

Причините за високата чупливост на капилярните стени могат да са най-различни, но основните са няколко. На първо място това са генетична и наследствена предразположеност, хормонални промени.

Хормоналните изменения могат да се получат вследствие на бременност, прием на противозачатъчни, нездравословен начин на живот, недостиг на витамин С, менопауза, прекарани остри инфекциозни заболявания, предозиране или свръхчувствителност към определени видове медикаменти. Прекалено топлото или прекалено студеното време също е рисков фактор.

Симптоми при пукане на капиляри

Разширените и спукани капиляри създават редица неудобства, с които се сблъскват много жени /особено онези с по-чувствителна и тънка кожа/.

Когато се спукат, капилярите образуват малки червени точици по кожата, които са забележими с просто око.

Други последствия от спуканите капиляри могат да бъдат често появяващи се синини по краката и ръцете, които са причинени от най-малкия натиск. Силното кръвотечение при менструация и безпричинното кървене от носа също може да са породени от проблеми с капилярите.

Диагностициране на спукани капиляри

Спуканите капиляри са видим проблем, но все пак се препоръчва посещението при дерматолог. Тъй като в повечето случаи пукането на капиляри се получава в резултат на някаква промяна в организма, хубаво е да установи първопричината. Дерматологът предлага начини за отстраняване на спуканите капиляри.

Капиляри

Лечение на спукани капиляри

Когато става въпрос за лечение на спукани капиляри, трябва да се отбележи, че това е проблем с две страни. От една страна стои желанието за премахване на козметичния дефект, а от друга са грижите за предотвратяването му в бъдеще.

В съвременната дерматология са разработени редица кремове и лосиони. Прилага се и лазерна терапия. Премахването на спукани капиляри с лазер дава отлични резултати.

За съжаление, изброените методи решават само едната страна на проблема. Те заличават спуканите капиляри, но не предотвратяват появата на нови.

В повечето случаи чувствителните капиляри се предават от родителите, затова лицата с подобната генетична обремененост трябва много да внимават. Овлажнителните гелове с UV защита са ценен помощник. Тютюнопушенето и резките промени в теглото са много вредни.

Начинът на живот е от особено значение. Специално при жените причините за разширяването и пукането на вените и капилярите са различни – мазнини, прекалено излагане на слънце, висок холестерол, застоял начин на живот. Всяка жена трябва да обръща внимание на кожата си навреме.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
минкова
минкова
01.04.2015 18:53
понякога теченето на кръв е от недостиг на витамин А
1
0
боряна михайлова
боряна михайлова
25.12.2014 14:21
кажете ми ,нещо за деца до 6 години ,без причина му те4е кръв
0
2