ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Енцефалопатия на Вернике

Енцефалопатия на Вернике

Алкохол

Енцефалопатията на Вернике е неврологично нарушение, което се дължи на липса на витамин В1 /тиамин/. Заболяването носи името на д-р Карл Верникe, който го описва за първи път през далечната 1881 година.

Енцефалопатията на Вернике може да възникне във всяка една възраст, но най-често се среща около 50-годишна възраст. Засяга предимно мъжете. Заболяването много често се среща при алкохолици.

Алкохолът нарушава способността на организма да усвои витамин В1 в гастроинтестиналния тракт и неговото депониране в черния дроб, което води до недостиг на този важен витамин.

Не всички лица, които злоупотребяват с алкохол развиват енцефалопатия на Вернике, което предполага намесата и на други рискови фактори. Подозира се наличие на дефектна форма на ензима транскетолаза, участващ в метаболизма на витамин В1.

Освен при алколици, енцефалопатията на Вернике се среща при хора на хронична диализа, повръщане, болни от рак, СПИН или страдащи от недохранване.

Симптоми при енцефалопатия на Вернике

Клиничните прояви на заболяването са разнообразни. Включват очедвигателни нарушения, включващи вертикален и хоризонтален нистагъм /неволево движение на очите/, както и частична офталмоплегия /слабост или парализа на един или няколко от мускулите, контролиращи движенията на очната ябълка/.

Зениците на болните от енцефалопатията на Вернике са лениви и с различна големина. Липсата на координация между очните мускули може да е резултат от нарушения във вестибуларния апарат и малкомозъчната функция. Походката е много бавна и със ситни стъпки.

Главоболие

Друг много характерен симптом при енцефалопатия на Вернике е объркването. То е придружено от безразличие, тежка дезориентация, сънливост и невнимание.

Някои болни развиват симптатикова хиперактивност, изразяваща се във възбуда и тремор. Други страдат от намалена активност, проявяваща се с хипотермия, хипотония и дори синкоп /временна загуба на съзнание/.

Диагностициране на енцефалопатия на Вернике

Поставянето на диагноза енцефалопатия на Вернике се извършва на база клиничната картина и се подпомага от разпознаването на витаминния дефицит, който е основна причина за възникване на заболяването.

Назначават се лабораторни изследвания, за да се изключат други заболявания. Това са изследвания на кръвта, пълна кръвна картина, глюкоза, чернодробни ензими и други.

Лечение на енцефалопатия на Вернике

Лечението на заболяването се състои в директно въвеждане в кръвта на магнезий и витамин В1. Магнезият е необходим кофактор в метаболизма на тиамина, затова се извършва успоредно вливане и на двете съставки. Необходимо е да се извърши рехидратация, корекция на електролитите, включване на мултивитамини.

Ако лечението на енцефалопатията на Вернике започне навреме, успешно могат да се коригират всички нарушения в тялото. Ако не се лекува, състоянието води до развитие на синдром на Корсаков.

Корсаков синдромът е сериозно състояние, което причинява загуба на паметта, увреждане на мозъка, кома и в крайна сметка – смърт.

Източници на витамин В1

Отличници източници на витамин В1 са маруля, гъби, аспержи, спанак, риба тон, грах, домати, патладжани, слънчогледово семе, брюкселско зеле, черен дроб, мляко, плодове, яйца.

Тиаминът може да се набави и чрез консумация на магданоз, чушки, ленено семе, кориандър, царевично и слънчогледово брашно, свинско нетлъсто филе, шафранови ядки, юфка и др.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати