Афазия

Афазия

Афазията представлява езиково-говорно нарушение, което се изразява в загуба или сериозно увреждане способността да се възпроизвежда говор или да се разбира чужда реч.

Обикновено афазия настъпва внезапно, след удар или нараняване по главата. Възможно е да се появи и постепенно, в резултат на бавно развиващ се мозъчен тумор.

Афазията може да засегне способността на човека да говори и да разбира не само устния, но и писмения език. Степента на увреждането предимно зависи от характера и локализацията на мозъчната травма.

Видове афазия

Съществуват три основни вида афазия:

Флуентна афазия – получава се в резултат на увреда на езиковата зона в средната лява страна на мозъка. Лицата с този вид афазия могат да говорят гладко, структурират дълги и сложни изречения, които обаче често нямат смисъл или съдържат несъществуващи, неправилни или ненужни думи.

Обикновено те не разбират добре чуждите разговори и в същото време не осъзнават проблемите си в комуникацията.

Афазия с нарушение в плавността на речта – увредата се намира в езиковото ядро, близо до лявата фронтална част на мозъка. Хората с тази афазия изпитват затруднения при намирането на думи, говорят с много кратки думи и в повечето случаи изпускат думи.

Болните с тази афазия в известна степен могат да разбират чуждата реч. Те много често осъзнават своите недостатъци в общуването и това често може да ги обезсърчи.

Тотална афазия – получава се при много големи поражения върху мозъчните езикови полета. Хората с тотална афазия имат много тежки дисфункции.

Причини за афазия

Най-честата причина за афазия е мозъчна увреда, която е причинена от удар, при който се стига до разкъсване или запушване на кръвоносен съд в мозъка.

Прекъсването на кръвоснабдяването води до смърт на мозъчни клетки или причинява увреди в зоните на мозъка, които контролират езика.

Афазията може да бъде причинена не само от тежка травма на главата, но и от инфекция или мозъчен тумор. Други възможни причини за възникване на афазия са болест на Паркинсон, Алцхаймер, енцефалит, мозъчен абсцес, хроничен алкохолизъм.

Говорни нарушения

Симптоми при афазия

Най-честият симптом при афазия е възникването на нарушения в говора, като всеки отделен пациент е различен. Някои болни въобще не могат да говорят, други произнасят само отделни думи. Някои от лицата губят своята способност да пишат, четат и да боравят с числа.

При голяма част от пациентите с афазия ежедневни дейности като пазаруване в магазина, гледане на телевизия, водене на разговор и редица други, се превръщат в истинско предизвикателство.

Диагностициране на афазия

Афазията много често се диагностицира за първи път от лекаря, който лекува мозъчната травма или конкретния проблем. Най-често това е невролог.

Обикновено специалистът извършва тестове, кара болния да отговаря на определени въпроси, да спазва команди, да разговаря на определени теми.

Лечение на афазия

Лечението на афазия се осъществява по индивидуален план за всеки отделен пациент. Евентуалните подобрения, които ще настъпят след лечението са възможни благодарение на свойството на мозъка, наречено невропластичност – здравите мозъчни центрове поемат функциите на увредените мозъчни части.

Терапевтите разработват специални упражнения, които имат за цел да преодолеят симптомите при конкретния пациент.

В определен момент, лечението се фокусира върху определен аспект от говора. Лечението трябва да включи и обучението на близките хора.

Те трябва да се запознаят с различни методи за комуникация, както и за създаване на промени в обстановката, която заобикаля засегнатото лице.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Популярни

От другите ни сайтове