Хидроцеле

Тъжен Мъж

Хидроцеле представлява събирането на течност в пространството между двата листа на обвивките на тестиса. В повечето случаи хидроцелето е едностранно, но не изключено да засегне и двата тестиса.

Видове хидроцеле

Хидроцелето може да бъде вродено или придобито. Вродено хидроцеле се среща най-често в детска възраст. То може да бъде комуникиращо или некомуникиращо.

Комуникиращо хидроцеле означава, че има връзка между скротума и коремната кухина, а при некомуникиращото съответно няма. В повечето случаи хидроцелето е именно вродено и се открива при деца на 1-2 годишна възраст.

Придобитото хидроцеле се дължи най-често на травми, възпалителни заболявания и тумори на тестиса и епидидима.

Преминава след излекуване на основната причина за възникването му. Възниква обикновено при мъже над 40-годишна възраст.

Когато причините за възникване на хидроцеле не са ясни се говори за идиопатично хидроцеле.

Симптоми при хидроцеле

Хидроцеле се развива бавно и дори безсимптомно. Постепенно се образува подутина, която често може да достигне големината на детска глава.

Засегнатите лица се оплакват от болка, тежест и затруднение при движение. Тези оплаквания могат да се засилят при полов акт или физическо усилие.

Подутината, която се образува има правилни граници и гладка повърхност. Кожата отгоре е изгладена. При опипване не се усеща болка. Тестисът лежи в задната долна страна на подутината и при натискане има болка. При големи размери на хидроцеле половият орган се скрива под кожата.

Събирането на течност около тестиса води до притискането му и до повишаване на температурата в областта. Резултатът от това е нарушаване на сперматогенезата и се възпрепятства узряването на сперматозоидите. Това може да доведе до стерилитет.

Диагностициране на хидроцеле

Тестиси

Поставянето на диагнозата се извършва сравнително лесно. Вземат се предвид данните, които са получени при разпита на пациента и въз основа на обективното изследване. Палпацията е особено важна в случая.

Когато става въпрос за едностранно хидроцеле, задължително трябва да се сравнят двете страни. От голяма полза за диагностиката е и ехографското изследване като винаги се гледат и двата тестиса.

Лечение на хидроцеле

При остро хидроцеле, което е възникнало в резултат на възпалителен процес в областта, болният трябва да спазва пълен покой и да носи специална превръзка, която подкрепя тестисите.

Провежда се и антибиотично лечение. В последните години вече не се прилага пункция с източване на течността, защото не е ефективна.

При необходимост се стига до оперативно лечение на хидроцеле. Основно се използват два хирургични метода. При първия метод след отваряне и отстраняване на течността, обвивките на тестиса се изрязват.

При втория метод обивките на тестиса не се изрязват, а се обръщат обратно около тестиса и се зашиват. При мъже с настъпили фертилни нарушения се назначава съответно лечение.

При адекватно лечение, прогнозата при хидроцеле е много благоприятна. При симптоматично хидроцеле се цели отстраняване на основното заболяване, благодарение на което се постига излекуване и на самото хидроцеле.

Един от най-важните фактори е бързото и адекватно лечение на възникнали възпалителни заболявания и всички други, които могат да провокират хидроцеле. Самонаблюдението също е важно.

Хидроцелето сериозно може да увреди фертилността, затова трябва да се вземат навреме мерки за лечението му.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати