Първична яйчникова недостатъчност

Първична Яйчникова Недостатъчност

Яйчниците функционират едновременно като ендокринен и репродуктивен орган. Менструалният цикъл е белег на здрава яйчникова функция през репродуктивния период на жената.

Всеки месец, под влиянието на яйчникови и хормонални проблеми се развива и освобождава женска полова клетка, готова за оплождане. Нарушенията в този процес могат да причинят проблеми с овулацията и яйчникова недостатъчност.

Първичната яйчникова недостатъчност представлява спирането на нормалните функции на яйчника, в отговор на стимулация от страна на хипофизата и хипоталамуса.

Първичната яйчникова недостатъчност се изразява в намалени естрогени, преждевременно настъпване на менопауза и резистентен овариален синдром. Това състояние засяга около 1% от жените по света.

Характерно за първичната яйчникова недостатъчност е, че настъпва преди 40-годишна възраст, а в някои случаи – и преди 30-годишна възраст. Сравнява се с преждевременно настъпила менопауза, защото яйчниците не могат да изпълняват своите репродуктивни функции, а симптомите са подобни на менопаузата.

Видове първична яйчникова недостатъчност

Първичната яйчникова недостатъчност се разделя на индуцирана и спонтанна. Спонтанната се осъществява по два механизма – фоликулна дисфункция и изчерпване на фоликулите.

Фоликулна дисфунция – някои жени имат много яйчникови фоликули, които обаче не функционират правилно в присъствието на повишени гонадотропини. Причините могат да бъдат генетични дефекти, дефицит на ензими, инфекции, автоимунни нарушения.

Изчерпване на фоликулите – наличието на нормален брой фоликули в яйчниците е от изключително значение за нормалната овулация.

Различни патологични състояния обаче могат да доведат до нарушения в механизмите на техния растеж и овулация.

Симптоми при първична яйчникова недостатъчност

Полова Система

Най-често първия симптом е нередовен месечен цикъл. Редовният месечен цикъл е важен показател за здравето на жената, поради което отклоненията в него подлежат на уточняване.

Другите симптоми при първична яйчникова недостатъчност са подобни на онези, които засягат жените в менопауза – топли вълни, раздразнителност, изпотяване, болка по време на секс и намалено желание за сексуален контакт, вагинална сухота.

Може би един от най-категоричните признаци за нередност е невъзможността на жената да забременее, въпреки воденето на нормален сексуален живот.

Диагностициране на първична яйчникова недостатъчност

Важно значение за поставяне на диагнозата има определяне на серумните нива на FSH хормона, на лутеинизиращия хормон, естрадиол. Назначава се изследване на яйчникови тела, ехография на яйчници и различни други изследвания.

Необходимо е първичната яйчникова недостатъчност да се разграничи от заболявания като първична аменорея, анорексия, извънматочна бременност, кисти на яйчника, поликистоза, пролактином, болест на Адисон и др.

Лечение на първична яйчникова недостатъчност

Лечението на това заболяване е предимно насочено към заместване на яйчниковите хормони и възстановяването на фертилитета. Назначава се хормонална терапия с прогестини и естрогени, за да се намалят симптомите на естрогеновия дефицит и да се поддържа костната плътност.

Заради ниските серумни нива на тестостерон, на пациентките се предписват и андрогени. При жените с този проблем е възможна успешна бременност с донорска яйцеклетка.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати