Хематурия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Хематурия
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Хематурия е медицинското наименование за кръв в урината. Появата на хематурията изисква консултация с лекар, защото макар сама по себе си да не е заболяване, тя може да бъде симптом за опасен проблем.

Причини за хематурия

Различни са причините, които могат да провокират хематурия, но всички са сериозни и изискват специално внимание.

Хематурия се наблюдава при редица бъбречни заболявания – пиелонефрит, гломерулонефрит, поликистоза и др. Много често камъни в бъбреците са причина за хематурия.

Физическите натоварвания също могат да станат причина за хематурия. Това може да се случи при напълно здрави хора, при които след почивка симптомите отшумяват.

Вирусни инфекции; вторични инфекции като диабет, хипертония; възпаления на бъбреците с неизвестна причина; доброкачествено увеличаване на простатата; прием на някои медикаменти; тумори; инфекции на половите органи; травми в областта; запушване на пикочните пътища от камък или тумор – всички те могат да причинят поява на кръв в урината.

Видове хематурия

Кръв в урината

Хематурията се счита за един от първите признаци на заболявания, проблеми в развитието и травми на органите от отделителната система.

Съществува същинска и псевдохематурия. При същинската се откриват елементи на кръвта, докато при псевдохематурията оцветяването е причинено от примеси на различни пигменти, странични ефекти от медикаменти и др.

В зависимост от причината за кръвотечение се различават термална, инициална и тотална хематурия.

При терминалната хематурия кръвта се появява в последната част отделена урина, а кървенето произхожда от пикочния мехур.

При инициалната хематурия кръв се съдържа само в началната урина, което е сигнал за засегната простата или задната уретра.

При тоталната хематурия са засегнати бъбреците, като безболезнената тотална хематурия може да бъде симптом за тумори в отделителната система.

Симптоми при хематурия

Кръвта в урината може да бъде в такова количество, че да промени цвета на урината. Тя може да стане червена /когато източникът е в края на отделителната система; с цвят на розова вода до цвят, подобен на чай /когато произхожда от по-горни отдели/.

При отделяне на урина с кръв обикновено се изпитват болки в процеса на уриниране, което в повечето случаи е признак за възпаление на пикочния мехур и камъни в него.

Ако няма болка, но урината все пак е с променен цвят, може да става въпрос за рак на пикочния мехур.

Болки в бъбреците

Диагностициране на хематурия

За да се разбере коя е причината за поява на хематурия се назначава редица изследвания.

Първоначално се прави общ анализ на урината, който най-добре потвърждава или не наличието на кръв. Следва определяне числото на еритроцитите. Провеждат се и изследвания за инфекции.

Общ анализ на кръвта ще помогне да се изясни точния вид на промените, които са настъпили в отделителната система – дали това е туморен процес, възпаление или нещо друго.

Прави се и биохимичен кръвен анализ за наличие на определени продукти на обмяната на веществата и нарушение във функциите на вътрешните органи.

Правят се рентгеново и ултразвуково изследване, при необходимост се снема биопсия. Локализацията на кръвотечението може да се установи и при диагностичното изследване цистоскопия.

Лечение на хематурия

Лечението на хематурия зависи от вида на заболяването или състоянието, което е причинило хематурията. При високо съдържание на кръв в урината се предписват препарати, които имат за цел спирането на кръвоизлива.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати