Преждевременна еякулация

Преждевременна еякулация

Преждевременна еякулация представлява широко разпространено сексуално нарушение, което се определя като настъпваща еякулация при минимална стимулация до-, по време- или много скоро след започване на половия акт. В някои случаи преждевременната еякулация настъпва без ерекцията да е достатъчна за осъществяване на полов акт.

Преждевременната еякулация е сериозно нарушение, което се отразява на самочувствието на мъжа. Проблемът е типичен за мъже от всички възрастови граници, а не само на младежите. Въпреки това явлението е доста често срещано в началото на половия живот на младите мъже.

Причини за преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация може да се наблюдава почти в началото на сексуалния акт при недостатъчно възбудено състояние. Когато се случва в началото на сексуалния живот, причините се дължат на силни емоционални вълнения или състояние на завишена полова възбуда.

Обикновено преждевременната еякулация не се повтаря или с течение на времето и повишаване на опита се преодолява успешно. В някои редки случаи обаче, лошият опит води до състояние на силна възбуда в главния мозък, което от своя страна може да причини заболяване.

Преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация може да се дължи и на възпалителни заболявания в пикочния канал и простатната жлеза. Твърде висока полова активност може да причини поява на чести ерекции. Негативите на тези ерекции са, че те са кратки по продължителност и се характеризират с преждвременна еякулация.

Съществуват и различни смесени форми на сексуалното нарушение. Преждевременната еякулация се разминаване между възбуда и еякулация – еякулацията може да настъпи преди достигане на максималното ниво на възбуда. Друго нарушение е разминаването между изхвърлянето на сперма и мускулните контракции, които отговарят за това.

Състоянието може да е породено от травми, заболявания в определени области на гръбначния стълб, туморни образувания, остеохондроза.

Симптоми при преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация настъпва много преди желаното и от двамата партньори, става пречка жената да постигне сексуална удовлетвореност. В повечето случаи това не е заболяване, а липса на умение за контрол върху изпразването.

Диагностициране на преждевременна еякулация

Сама по себе си преждевременната еякулация е проблем, който има характерни особености, поради което поставянето на диагнозата по-скоро се състои в откриване на причината за възникването.

Необходимо е да се установи дали проблемът е от психиологичен или физичен характер. Препоръчва се пациентът да бъде напълно искрен със специалиста, защото премълчаването на някои подробности може да възпрепятства процеса на лечение.

еякулация

Лечение на преждевременна еякулация

В съвременната медицина съществуват различни начини за справяне с проблема преждевременна еякулация. Те са свързани главно с временно медикаментозно потискане на центъра, регулиращ еякулацията. По този начин се улеснява изграждането на умение за съзнателен контрол върху протичането на този процес.

В повечето случаи става въпрос за сравнително кратка медикаментозна терапия – в рамките на 1-2 месеца. Постепенно се намаляват дозировките на медикаментите.

При наличие на възможност за редовни сексуални контакти в края на терапията се спира постепенно медикаментът, след което мъжът трябва да е изградил умение да се контролира и без подкрепа на въпросните медикаменти.

Партньорката също би могла да има значителен принос за справяне с преждевременната еякулация. Често тя се притеснява да говори по темата заради опасения, че ще нарани партньора си. Грубата реакция и обвиненията дори са по-лошия вариант.

Най-адекватната реакция, която жената може да има, е най-спокойно да изрази своето желание за по-продължителни контакти и да предложи консултация със сексолог.

Превенция на преждевременна еякулация

Не са известни определени способи за превенция на състоянието, но при чувство за безпокойство или притеснение по отношение на половите контакти, най-добре е да не се отлага консултацията със сексолог.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3.6
Общо 7 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари