Оплешивяване

Оплешивяване

Нормално човек губи на ден от 50 до 100 косъма. Това са косми, които падат естествено в края на своя растежен период. Косопад се среща с еднаква честота при мъжете и жените. Не бива обаче да се бърка косопад с оплешивяване.

Не всеки един косопад е оплешивяване. Възможно е да има периоди, в които косата пада по-интензивно от нормалното, но това не означава непременно, че човек оплешивява.

Оплешивяването не е обикновен косопад, а когато процесът напредне, много често става напълно необратим. Най-често оплешивяването започва около слепоочията и челото.

Най-сериозният виновник за оплешивяването е хормонът тестостерон, който оказва съществено влияние върху луковиците на косъма. По-скоро оплешивяването се дължи на дефект в метаболизма на тестостерона – появява се дехидротестостерон, който се натрупва в много големи количества и влияе върху главичката на косъма.

В резултат на това косъма пада преждевременно. Някои жени също са с повишено производство на тестостерон, затова също получават неприятните симптоми на оплешивяване, което е характерно за мъжете.

Причини за оплешивяване

Оплешивяването е много често срещан проблем, но процесът на загуба на коса протича различно – причините и степента на окапване на коса са индивидуални.

Някои болести, травматични намеси могат да доведат до увреждане на състоянието на космения фоликул. Фактори като стрес, хронични заболявания, тежки болести, хормонални нарушения, гъбични инфекции, всекидневно използване на различни мазила за коса, редовно носене на шапки, са сред основните причини за оплешивяването. Факторът наследственост също не е за пренебрегване.

Видове оплешивяване

Най-често срещания вид оплешивяване е адрогенетичната. Тя е предизвикана от въздействието на повишени нива на андрогените. Научно доказано е, че появата на този вид оплешивяване възниква заради генетични причини.

Друг много разпространен вид оплешивяване е наследственото. При него всякаква външна намеса и опити за забавяне на процеса са по-скоро излишни надежди и ненужно влагане на средства.

Следващия вид разпространено оплешивяване е алопеция ареата. Тя се дължи на автоимунно заболяване, при което имунната система атакува космените фоликули.

Плешив мъж

Дифузният ефлувиум е процес на оплешивяване, който е свързан с хормонални проблеми, метаболитни нарушения, стрес или прием на някои лекарства.

При този вид оплешивяване става въпрос за увеличаване на косопада и изтъняване на косата. Окапването на косата обикновено намалява в рамките на половин година, след като причината за оплешивяване е идентифицирана и лекувана.

Нежеланото оплешивяване може да се появи и като страничен ефект при продължително лечение с химиотерапия. Разликата между наследственото оплешивяване и всички останали видове е, че първото не би се увенчало с особени успехи.

Диагностициране на оплешивяване

Необходимо е да се установи точният вид на оплешивяване, за да могат да предприемат най-адекватни мерки. Най-често това се извършва от дерматолог. В колкото по-ранна фаза се улови процесът на оплешивяване, толкова по-големи са шансовете за успешно забавяне на процеса.

Лечение на оплешивяване

В процеса на търсене на различни методи за справяне с оплешивяването, може да се натъкнете на най-различни идеи за противодействие.

Понякога намаляването на стреса, здравословното хранене и използването на щадящи продукти за коса, са напълно достатъчни. На пазара могат да се открият различни шампоани, които могат да се използват както при началното, така и при напреднало оплешивяване.

Макар че трансплантациите на коса имат отличен и дори траен резултат, те все още са скъпи и инвазивни процедури, на които много малко мъже могат да се подложат.

Въпросът за пълно възстановяване на косата все още остава без отговор. Въпреки големия интерес и активната работа в тази област, все още не може да се каже кога оплешивяването ще може да се лекува изцяло по медикаментозен път.

Най-добрата алтернатива остава бдителността – ако лечението бъде започнато във възможно най-ранните етапи, оплешивяването може да бъде отложено във времето.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати