Киста в гърдата

Преглед на Гърдата

Гърдите са изградени от жлезиста тъкан, която синтезира кърма, съединителна и мастна тъкан, които придават тяхната форма.

Млечната жлеза е разделена с тънки прегради от съединителна тъкан на отдели /около 20 на брой/, които също са разделени на по-малки делчета. От най-малките към по-големите отдели преминават канали, които извеждат кърмата към зърното.

Млечните жлези се развиват в периода на пубертета под въздействието на женските полови хормониестрогени. След като се оформят и след появата на менструацията половите хормони започват да им влияят.

През втората половина на менструалния цикъл върху гърдите влияе женския полов хормон прогестерон. Това води до подуването и до естественото им временно уголемяване.

Киста в гърдата е много често явление, което засяга предимно жени в детеродна възраст. Кистите са образувания с различна големина, варират от 1-2 мм до няколко сантиметра в диаметър.

Изпълнени са с прозрачна течност и се образуват при запушване на каналите на млечните жлези. Могат да бъдат единични или множествени. Във втория случай става въпрос за хормонално нарушение, известно като мастопатия.

Възможно е кистата в гърдата да нараства по размер. Самата киста е заобиколена от съединителна тъкан, така че се образува своеобразна капсула.

От вътрешната си страна е разделена от няколко камери, изградени от съединителна тъкан. Капсулите могат да съдържат както доброкачествени, така и злокачествени клетки, което налага изследване и лекарски контрол на кистата.

Симптоми при киста в гърдата

Тъй като симптомите при киста в гърдата са твърде нехарактерни, за наличието ѝ може да се предполага при някой от следните признаци: напипване в гърдата на кръгло еластично образувание; образуванието нараства като става кръгло и еластично; появява се нетипична болезненост на гърдите през втората половина на цикъла.

Диагностициране на киста в гърдата

Кисти в гърдата

Специалистът прави оглед, ехографско и рентгеново изследване на млечните жлези. При последните две изследвания може да се види киста в гърдата дори и в най-малки размери. В повечето случаи се назначават хормонални изследвания.

При установяване на големи по размер кисти се извършва биопсия, по време на която се изтегля течност от кистата в гърдата. Изследва се клетъчният състав на течността, за да се отхвърли наличието на ракови клетки. Провежда се и гинекологичен преглед за евентуално установяване на съпътстващи заболявания.

Лечение на киста в гърдата

Множествените кисти се лекуват като мастопатия – заболяване, което е причинено от хормонален дисбаланс. Лечението тук се свежда до нормализиране нивата на хормоните и ако е неоходимо да се лекуват заболяванията на женските полови органи и др.

При единична киста в гърдата чрез пункция се извежда цялото съдържание на кистата. Благодарение на това стените на кистата се слепват, което предотвратява повторното ѝ напълване. В много редки случаи на същото място се развива нова киста.

След 2-3 пункции на едно и също място се препоръчва оперативно отстраняване на кистата в гърдата. Операция се назначава и при подозрения за израждане на кистата в злокачествен процес. При всички случаи взетият материал трябва да се изследва хистологично.

Всяка жена трябва ежемесечно да изследва сама гърдите си и при най-малкото съмнение за нередност да посети лекар. Не всяка бучка в гърдата означава рак, според редица специалисти 9 от 10 бучки са доброкачествени.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пепка
Пепка
16.11.2013 19:31
при киста или фиброаденом в гърдата се пие чай от гърличе. Помага не се подлагайте веднага на операции, както препоръчват лекарите.
12
0
Мими
Мими
06.03.2015 22:40
как точно се приготвя чая и как се приема?
14
3