Баретов хранопровод

Баретов хранопровод

Баретовият хранопровод представлява усложнения на хроничния гастроезофагеален рефлукс /ГЕРБ/. В нормално състояние лигавиците на хранопровода и стомаха се различават по своята структура и функция. Границата между тях е позната като Z линия. Тя се наблюдава много ясно при ендоскопски преглед.

С Баретов хранопровод се означава замяната на типичната за него лигавица с такава, която е характерна за чревния тракт. Това е състояние на интестинална метаплазия. Подобно наличие на метаплазирала тъкан създава съществен риск от развитието на злокачествен процес в областта – аденокарцином.

Клетките в стомашната лигавица са защитени от корозивното действие на солната киселина посредством множество механизми. В хранопровода подобна защита липсва. Това напълно обяснява настъпващите патофизиологични промени и симптомите при рефлукс на стомашно съдържимо с ниско pH.

В условията на хронично действие от подобен характер лигавицата на характера се заменя с друга. Около 10-15% от хората с гастроезофагеален рефлукс имат и т.нар. Хранопровод на Барет.

Основната причина за баретовия хранопровод се свързва с дълогогодишно наличие на гастроезофагеален рефлукс. Вероятно това не е единственият фактор, имайки се предвид, че малък процент от хората с ГЕРБ го развиват.

Възможно е баретовият хранопровод да присъства заедно с други усложнения на рефлуксната болест, каквито са пептичните язви например.

Баретовият хранопровод се наблюдава предимно след 50-годишна възраст, два пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Като рискови фактори за появата на баретов хранопровод се смятат инфекция с хеликобактер пилори, затлъстяване, напреднала възраст, консумация на червено вино.

Симптоми при баретов хранопровод

Симптомите при това състояние не се различават значително от тези при ГЕРБ. Най-типичните са болка зад гръдната кост; чувство на задръжка на храна; чести оригвания, които са придружени с покачване на храна в хранопровода; гадене и повръщане.

Хранопровод на Барет

Възможно е да се появят и нетипични симптоми като кариеси по външната страна на зъбите, хроничен фарингит, хроничен ларингит, астма с неизяснена причина.

Диагностициране на баретов хранопровод

Баретовият хранопровод е заболяване, което възниква на базата на хроничен ГЕРБ, което е от важно значение за поставяне на правилната диагноза.

Извършва се езофагогастроскопия, по време на която се взима биопсия от видоизменената лигавица. Именно биопсията дава най-точна информация за наличието на метаплазирала тъкан и установяване на атипични клетки, които могат да имат малигнен потенциал.

С висока информативна стойност за диагностициране заболявания на хранопровода е ехдоскопската ехография, която за съжаление все още е много трудно достъпна в нашата страна.

Лечение на баретов хранопровод

Лечението на заболяването е предимно насочено към овладяване на гастроезофагеалния рефлукс. Налага се ограничаване обема на храната и ограничената консумация на цитрусови плодове, алкохол, шоколад, мазни и пикантни храни, какао и др. Трябва да се изключи храненето преди лягане, намаляването на теглото, избягването на тесни дрехи.

Назначават се и медикаменти, които да овладеят симптомите. При липса на ефект от приложеното консервативно лечение се прибягва до оперативна намеса чрез лапароскопски похват, наречен фундопликация.

За съжаление баретов хранопровод не търпи обратна еволюция. На този етап няма категорични доказателства, че изброените мерки могат да потиснат прогресията на заболяването или да избегнат малигнизацията. Необходимо е да се следят хистологичните изменения чрез редовни гастроскопии и биопсии.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати